Bokaktuell. Fittjaförfattaren Awes Osman vill starta ett folkbildningscentrum i Fittja. "Vi måste lära av varandra", säger han. Foto: Albin Tingstedt

Han vill starta folkbildningscentrum i Fittja

Fittjaförfattaren Awes Osman brinner för möjligheten att lära av varandra, och en dag hoppas han kunna öppna ett folkbildningscentrum i Fittja. Nu är han aktuell med en ny bok om kulturkrockar.

  • Publicerad 15:57, 29 jan 2020

Författaren, tillika Fittjabon, Awes Osman, är just nu aktuell med sin nya bok Svensk fika.

– Jag såg själv skillnaden mellan olika kulturer: svensk kultur och den som jag själv kommer från. Jag tyckte det skulle vara bra att berätta om mina observationer. Själv har jag inte upplevt så många, säger Awes Osman.

Namnet kommer från vad som kan hända när flera kulturer möts i ett klassrum där de fikar, berättar Osman.

Är själv folkbildare

Till vardags arbetar Awes som folkbildare på folkhögskolan i Nyköping, något som han har gjort i många år.

– Jag fick veta att folkbildning kan skapa förändring i ett samhälle, till och med i de som har krig och fattigdom, eftersom det är ett sätt för folk att lära sig av varandra. Här i Fittja finns det många olika typer av folk och jag tror att vi kan lära från varandra genom en folkbildningsförening, säger Awes.

Skulle du vilja starta den föreningen?

– Ja, gärna! Jag vill arbeta för att alla ska få en chans. Jag tror inte att alla i livet får en chans, de fattiga, de som saknar utbildning. De ges ingen chans att jobba upp sig. Så jag vill genom folkbildning att vi ska lära av varandra.

Den fjärde februari kommer Awes att delta i ett författarsamtal på Fittja bibliotek där man kommer att prata om boken, honom, kulturkrockar och integration.

Det här är Awes Osman:

Ålder: 42 år.

Bor: Fittja.

Gör: Arbetar som folkbildare och lärare på folkhögskolan i Nyköping.

Aktuell med: Boken Svensk fika.

Visa merVisa mindre