Annat perspektiv. ”Skjutvapenvåldet drabbar inte innerstan, men de platser där det drabbar, där drabbar det oerhört hårt,” säger Jan Jönsson (L). Foto: Lisa Halldén

Han vill vara ortens röst i stadshuset

I höstas lämnade han rektorsstolen i Norsborg och nämndhuset i Skärholmen och blev proffspolitiker i ett stadshus som präglas av innerstadsperspektiv. Men fortfarande flyter röda linjen i Jan Jönssons ådror.

  • Publicerad 13:27, 20 mar 2019

Det har gått fem månader sedan Jan Jönsson klev på jobbet som socialborgarråd i Stockholms stadshus. Över en natt fick han lämna jobbet på Karsby International School i Norsborg och ordförandeklubban i Skärholmens stadsdelsnämnd.

– Första dagen i stadshuset hade vi en pressträff, alla borgarråden ute på borgården i solskenet. Och där var det en journalist som frågade vad som händer med en engagerad person i ett stadshus. Den frågan har jag skrivit upp på en lapp och satt på min dator så att jag påminns om det varje dag när jag kommer till jobbet, berättar han.

Att behålla verklighetsförankringen är inte lätt i denna nya arbetsmiljö. Det är nämligen ett väldigt homogent stadshus han har tagit plats i, menar han. Det faktum att han kommer direkt från ett vanligt jobb och inte har gjort den sedvanliga karriären i ungdomsförbund och politiska kanslin gör honom ovanlig.

Dessutom är han en av de få som faktiskt bor utanför innerstadskärnan, och det märks i de politiska diskussioner som förs, menar han.

– Jag har alltid upplevt att Stockholmspolitiken har ett väldigt innerstadsfokus. Det är kanske egentligen inte så konstigt. Det är många som tillhör de valkretsarna och bor därinne. Och de som bor som jag, i en vanlig hyresrätt i miljonprogram, de är försvinnande få. Samtidigt finns det stora utmaningar för staden just i de här områdena som vi måste prata om mycket mer.

Representerar du orten i stadshuset?

– Jag har hela tiden försökt hålla ytterstadsperspektivet i stadshuset. Skjutvapenvåldet har jag till exempel alltid hållit fokus på. Som det ser ut just nu drabbar det inte innerstan, men de platser där det drabbar, där drabbar det oerhört hårt.

Bredängsbo. Jan Jönsson vill bryta innerstadsdominansen i stadshuset. Foto: Lisa Halldén

I ett försök att belysa dessa frågor bjöd Jan Jönsson in de mammor som förlorat sina söner i skjutningar och som författaren Alexandra Pascalidous lyft i sin bok Mammorna.

– Jag tog med mig finansborgarrådet, trygghetsborgarrådet och regionpolischefen, för jag tycker de här kvinnorna så sällan får höras själva. Deras historia ska få berättas inför dessa mäktiga personer. Och de lyfte flera viktiga förslag som vi nu tittar vidare på.

Det är genom möten som dessa som Jan Jönsson hoppas kunna behålla kontakten med världen utanför stadshuset. Det är del av hans strategi för at behålla foten i verkligheten – att bjuda in forskare och organisationer, åka ut på besök till verksamheter, diskutera med folk på Facebook, läsa och svara på mejl.

Gick oväntat fort

Som heltidspolitiker har han numera tiden att grotta ner sig i frågor och slipper den frustration han tidigare kunde känna mellan det politiska uppdraget och det vanliga jobbet. Och besluten han är med och fattar nu har en helt annan genomslagskraft än de han fattade i stadsdelsnämnden.

– Som 48-timmars allvarssamtalen. Jag trodde inte att det skulle gå så fort, men när jag nu fått in det i budgeten så genomförs det i hela Stockholm. Det är en påverkan som är så otroligt mycket större. Det ger en möjlighet att göra samhället lite bättre. Och det är ju det som är hela poängen med mitt engagemang.

Men vad som faktiskt händer med en engagerad person i ett stadshus, det är det kanske ännu alltför tidigt att veta.

Detta är Jan Jönsson

Socialborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad.

Fram till oktober förra året var han rektor på Karsby International School i Norsborg och ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Bor i hyresrätt i Bredäng.

Tycker bästa Bredängspromenaden går från centrum ner till caféet Lyran, genom gårdarna vid Stora Sällskapets väg och förbi Bredängsparken.