VINNARE. Micke Englund som sedan 22 år tillbaka driver Mickes skivor, "en institution i Hornstull", är vinnaren av Hornstullspriset 2018. Foto: Sacharias Källdén

Han vinner årets Hornstullspris

Hur gör man för att förvandla en butik till kvarterets sociala nav? Tröttnar han aldrig på musik? Och kan det verkligen stämma att han inte haft stängt en enda dag – på 20 år? Här är Micke Englund, vinnare av Hornstullspriset 2018.

  • Publicerad 10:24, 22 mar 2018

Det är en ytterst förlägen segrare som hälsar oss välkommen in på "kontoret" – en något avskild del i skivbutikens bakre utrymme, där jazzvinylerna trängs med Elvis Presley.

– Det här trodde jag aldrig. Jag har inte gjort något särskilt speciellt tycker jag för att förtjäna det. Men visst är det roligt, det är det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det har nu gått 22 år sedan Mikael Englund först slog upp portarna för vinylbutiken Mickes Skivor på Långholmsgatan. Eller, slog upp och slog upp. I början var det oftast låst, de som var intresserade och morska nog knackade försiktigt på fönsterrutan för att bli insläppta.

– Ja, så kom det fler och fler och jag tänkte att då kan det väl lika gärna vara öppet då. Så sedan nyårsdagen -98 har det inte varit stängt en enda dag, oavsett om det varit midsommar eller julafton. Och jag kan ju inte lika gärna bryta sviten nu.

Målet: en storstadsoas

Den välsorterade skivbutiken blev med tiden allt mer populär, och ynglade till slut av sig med ytterligare en butik ett stenkast bort. Enligt Hornstulls Centrum har Micke genom sina generösa öppettider i butikerna skapat en naturlig mötesplats – "en institution i Hornstull". En motivering som gör Micke glad.

– Mitt mål är att det ska vara som en oas i storstaden. Där spelar allt roll, inte minst musiken. Ibland går man på kondis och köper kaffe och en bakelse, det kanske sitter tre-fyra personer i 60-årsåldern och så spelas det rå-techno på full volym. Här ska det vara skönt att komma in, man ska känna att man kan andas ut.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att tillbringa varje dag mellan 11 och 23 i en butik som tar emot hundratals kunder per dag, ger vissa insikter om mänskligt beteende.

– På vissa sätt fyller butiken samma funktion som en kvarterskrog. Förstås är de flesta här för musiken. Men många kanske är ensamma och vill lätta sitt hjärta. Då kan de hitta gemenskap här, säger han och fortsätter.

– Det är så gott som aldrig mig emot. Men visst, det kan vara knivigt att rådge någon om en vårdnadstvist samtidigt som tusen nya skivor ska plockas upp i hyllorna. Samtidigt lär jag mig mycket om mig själv i de sociala möten som sker. Vilka beteenden som provocerar mig och varför... Det är en ständig självrannsakan.

Här är stans första afghanska restaurang

"Glömt bort världen utanför"

Nog har det funnits stunder med funderingar på att klappa igen. När skivbutikerna övergavs till förmån för nedladdningen kring 2005 var det knapert ett tag. Men lik förbannat fortsatte han “med en dåres envishet, på ren vilja”. Någon gräns mellan vad som är liv och vad som är arbete finns knappast, inte minst då han själv bor ovanpå butiken och vid ett tillfälle jobbade hela 540 dagar i sträck.

– Jag har levt härinne i 22 år. Det är klart att på något sätt tappar man kontakten med världen utanför. Hur ser den ut? Men de dagar då jag väl tagit ledigt blir samtidigt extremt minnesvärda.

Arkitekter vill piffa upp Hornstulls sunktunnel

Nyfikenheten på världen utanför butiken börjar dock locka alltmer erkänner Micke. Till hösten fyller han 63. Även om han svårligen kan föreställa sig den dag han spikar upp skylten med texten “Stängt”, känns alternativet, att envist stå fast tills han stupar över disken, inte heller helt bra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han kan inte låta bli att bläddra mellan skivorna när han pratar. Foto: Sacharias Källdén

Nu är det klart – Micke Englund är årets vinnare av Hornstullspriset. Foto: Sacharias Källdén

– Jag vandrade över Öland för två år sedan, det var en magisk upplevelse. Sista dagen gick jag tre och en halv mil, med skoskav. Men den där sista milen vid havet, inte en människa i sikte och den blodröda solen som gick ner över Kalmar sund... Hur månen seglade upp och stjärnorna tändes en efter en. Det var beyond allt. Skoskavet spelade plötsligt ingen roll, istället kände jag att jag aldrig ville komma fram.

Ett dilemma

Drömmen vore att vandra från New York till San Fransisco, en promenad som borde kunna genomföras på ett halvår.

– Men samtidigt... Jag blir väldigt stimulerad härinne också. Ju mer jag nördar ner mig, desto mer upptäcker jag hur mycket musik det finns. Det blir faktiskt bara roligare och roligare. Det är dilemmat, det, säger Micke och ler.

På "kontoret". Foto: Sacharias Källdén

Dizzy Gillespie kikar fram bakom fläkten. Foto: Sacharias Källdén

Hornstullspriset...

...delas ut av Hornstull Centrum. 20 000 kronor delas ut till någon som särskilt lyfter Hornstull. Förutom Mickes skivor var Teatern under bron och Frälsningsarmén nominerade.

...Micke Englund driver två skivbutiker på Långholmsgatan 20 respektive 13, och har fyra anställda.

...vinstpengarna ska på något sätt investeras för att lyfta Hornstull ytterligare. Vad Micke ska lägga pengarna på har han ännu inte bestämt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.