Han vinterbadar för Stockholms hemlösa barn

24 vinterbad för en god sak. Karl Börjessons annorlunda julkalender har fått folk att skänka 10 654 kronor på fem dagar – för att göra Stockholm mindre ensamt i jul.

  • Publicerad 15:13, 5 dec 2018

"Kalle Vinterbadar för Stockholms Stadsmission" är initiativet som ska bidra till ett mänskligare Stockholm i jul.

– Alla kan göra något, tycker initiativtagaren.

Genom att bjuda på sig själv på sociala medier får han folk att skänka pengar som går till att hjälpa Stockholms hemlösa till en drägligare tillvaro och förhoppningsvis en bättre jul. Framförallt allt Stockholms hemlösa barn.

– Det finns över 700 hemlösa barn här i stan. Det är sånt man inte tänker på när man glider runt här liksom. Man vet kanske att det finns hemlösa men inte barn som är under fem år, säger stockholmaren Karl Börjesson.

Annorlunda julkalender

Den 1 december startade han en Facebookinsamling och Instagramserie där han lägger ut filmer på sig själv när han badar utomhus på olika ställen i stan – ett nytt varje dag i 24 dagar. Pengarna som samlas in på Facebook går till Stockholms Stadsmission, samtidigt som det peppar Karl att fortsätta bada.

– Jag kallar det för insamlingspepp. Jag blir mer pepp om folk är med mig på den här resan. Filmerna gör jag för att få uppmärksamhet till den här saken. Det blir också ett sätt att visa tacksamhet för de som följer mig och skänker pengar, säger Karl Börjesson.

Han berättar att han alltid har varit en "badkruka deluxe" – men lika mycket har han älskat utmaningarna. När han berättade för sina kompisar om sin idé föreslog de att han skulle göra det för en organisation. Särskilt med tanke på den påtagliga kylan.

– Stockholms gator är ju liksom tomma på julafton. Folk är hemma med sina familjer. För den som inte har ett hem ger det också en starkare känsla av ensamhet, säger Karl Börjesson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Julen har en tillsammans-faktor och Stockholms Stadsmission kan ge det här till dem som inte har det. De öppnar sin dörr och finns där.

Målbeloppet Karl satte var 12 000 kronor, men engagemanget har varit över förväntan.

– Innan jag ens hade badat i fredags hade jag fått in 4 000 kronor och i söndags nådde jag halva beloppsgränsen, berättar han.

I skrivande stund har insamlingen fått in 10 654 kronor. Exakt vad han kommer göra när han kommer upp i målbeloppet får han se då, men tur är väl att man kan höja beloppsgränsen på Facebook.

Här kan du följa Karl

Facebook:

"Kalle Vinterbadar för Stockholms Stadsmission"

Instagram:

batmansthlm

Karl uppmanar folk att komma och bada tillsammans med honom. Isåfall kan man höra av sig till honom, men framöver kommer han nog skriva vilken plats han ska bada på dagen innan så kan folk bara dyka upp.

Nybyggda hus i Svedmyra stinker

Nyheter Flera klagomål – inga åtgärder har hjälpt Det stinker i två av de nybyggda husen i Svedmyra och flera klagomål har kommit in till hyresvärden Familjebostäder.onsdag 11/12 20:00

Kritik mot osäker väg för eleverna till nya Sjöviksskolan

Nyheter Nu har staden stängt en farlig korsning för gående Staden får stark kritik för att det saknas en trygg för barn som ska genom byggområdet till Sjöviksskolan. Nu har en farlig korsning stängts av för gående.onsdag 11/12 19:30