Kalldusch. ”Det finns inget som kan vara jobbigt efteråt, för du har redan gjort det jobbigaste idag”, säger Alexandr Antochvili. Om tre år kanske han bestiger berg i kalsonger. Foto: Claudio Britos

Han vinterbadar varje vecka - utan bastu

Kyla är inget som skrämmer Sätrabon Alexandr Antochvili. Han har lärt sig att andas igenom den. Flera gånger i veckan badar han i Sätrastrandsbadet för att bli bättre som dansare och människa.

  • Publicerad 19:50, 27 dec 2018

Frosten som klädde varje gren dagen innan är försvunnen. Snöblandat regn yr i luften, och vi ska bada. Men först måste vi andas.

Sätrabon Alexandr Antochvili breder ut en handduk på Sätrastrandsbadets brygga, lägger sig på rygg och börjar: Tar trettio djupa andetag, tömmer lungorna och håller sedan andan någon minut, andas in och håller återigen andan, omkring trettio sekunder denna gång. Proceduren upprepas tre gånger innan det blir dags att gå i vattnet. Allt enligt Wim Hof-metoden, som Alexandr upptäckt några månader tidigare. Tanken är att andningen ska hjälpa en att hantera kylan bättre.

Terapi mot ångest

Det pirrar i fingrarna och isar i kroppen när vi kliver i. Tårna domnar bort, men vi fortsätter andas.

Kyligt. "Det brukar komma förbi tanter och säga "ja ja men det där gör jag jämt i Finland", berättar Alexandr Antochvili. Foto: Claudio Britos

– Det blir bättre ju mer man badar, lugnar Alexandr.

På armen har han precis gaddat en palm. Ett minne från sin tid i Barcelona, berättar han.

– Jag tänkte förut att jag ville bo i ett varmt land hela mitt liv, men nu gör jag inte det och då ville jag hitta något kul att göra av vintern.

Kallbaden har blivit en del av hans vardag.

– Om du lider av ångest är det här en bra terapi. Vi måste bara lära oss att gå utanför vår comfort zone. För vi tål det här!

Alexandr hade dansat professionellt i några år och letade efter ett sätt att komma vidare med dansen. Utvecklas. Vinterbad blev lösningen. Resultatet kom redan dag ett och han bestämde sig för att gå all in. Han brukar ladda upp med yoga och sedan tar han en lätt jogg ner till badet som ligger ett stenkast från hans hem.

Värmer. Alexandr Antochvili tycker fortfarande det är kallt med vinterbad, men han jobbar på att kunna hantera kylan bättre. En kopp örtte hjälper till att återfå värmen efter badet. Foto: Claudio Britos

Första gången Alexandr kom i kontakt med Wim Hof a.k.a The Iceman var i augusti. Hans flickvän hade varit på en andningskurs i Holland, och Alexandr, som precis ställt om sin livsstil, ville testa. Han gav sig själv en utmaning: Ett dopp om dagen i en månad. Sen var han fast. Nu badar han vid Sätrastrandsbadet flera gånger i veckan.

– En del ser det nog som en sekt. Men det brukar också komma förbi tanter och säga ”ja ja men det där gör jag jämt i Finland”.

Ute efter kylan

Han uppskattar att Sätrastrandsbadet tillfälligt fått en bastu, men det är inte därför han är där. Det är kylan han vill åt.

– Kylan är ett bra verktyg som gör allt annat bättre. Du sover bättre, blir gladare och mer uthållig.

Han har fått med sig kollegorna från Chinateatern att testa metoden med honom.

– Nu när jag har ett tryggt och fast jobb som dansare, så kan jag göra sådana här galna grejer på sidan om, säger han och förklarar att dansen går bättre sedan han började med kallbaden.

Om tre år kanske han är The young iceman, skämtar han, men tillägger att det inte är huvudsyftet med baden.

– Dansen är viktigast. Men jag hoppas på att tycka att baden också blir enklare och då kanske jag kan göra som Wim Hof som bestiger berg i kalsonger, säger han och ler.

Foto: Claudio Britos

Sätrastrandsbadet. "När jag flyttade till Sätra saknade jag stranden i Barcelona, men sen kom jag hit och det är skitbra här", säger Alexandr Antochvili. Foto: Claudio Britos

The Iceman Wim Hof

Wim Hof fick sitt smeknamn ” The Iceman” efter att ha satt ett antal rekord som handlade om att klara av kyla. Bland annat har han bestiget Kilimanjaro i shorts, sprungit ett halvmarathon ovanför norra polcirkeln barfota och stått i en kontainer medan den fylls med isbitar i mer än 112 minuter. Han har även utvecklat en egen metod för att vanliga människor ska få verktyg att ta kontroll över sin kropp.

Källa: www.wimhofmethod.com

20181129 By Claudio Britos Photography Foto: Claudio Britos

Fler bad på södra sidan

Skärholmen
Sätrastrandsbadet, Mälaren
Har en 350 meter lång sandstrand, en badbrygga och det gränsar till ett område med både sand, klippor och gräs. 320 bastande besökare var i Sätra under tre helger i november då en tillfällig bastu var på plats, enligt Sätraskogens Bastuförening som arbetar för att få till en permanent bastu på platsen.

Botkyrka
Lida, Getaren
Omklädningsrum med dusch och bastu är öppna för allmänheten året om. Omring 100 meter från bastun finns möjlighet att bada vid en badbrygga. I naturreservatetet erbjuds flera vinteraktiviteter.

Huddinge
Flottsbro, Albysjön
Stranden är 100 meter lång. Den har två badbryggor och en gästbrygga. Ovanför stranden finns stora gräsytor. Här finns även flera grillplatser. Flottsbro är ett stort friluftsområde som erbjuder flera vinteaktiviteter.