Han visar Roslagsbanans historia på en kvart

Marcus Ahlin från Bergshamra fascineras av Stockholms lokalbanor. Genom sin Youtube- kanal visar han upp sina kortdokumentärer på 15 minuter om tågtrafiken. I det senaste klippet får man reda på det mesta om kära Roslagsbanan.

  • Publicerad 11:59, 2 sep 2019

Varför gör du filmer om just tåg i Stockholm?

– Jag gillar infrastrukturprojekt. Genom dem bygger vi upp våra samhällen. Roslagsbanan, eller Djursholmsbanan som den hette i början, byggdes 1890 och den finns där än idag. Det vi bygger idag kommer att rulla när våra barnbarnsbarn lever. Det är det intressanta, hur vi väljer att skapa vårt samhälle.

Men hur började du med detta?

– Jag har barn, familj och ett jobb och jag kände att jag ville hitta en hobby. Det finns många pedagogiska och intressanta kanaler idag på Youtube och för mig blev det här ett sätt att få utlopp för min kreativitet. Jag vill forma korta historier om det som annars tar flera timmar att förklara.

Vad är ditt mål med kanalen?

– Idag är den till för att jag ska få utlopp för min kreativitet. Jag vill att de som tittar ska reflektera och förstå att det finns jättemycket rolig historia på nära håll och att man ska se vilken påverkan infrastrukturen har på framtiden.

Vilken information tycker du är mest intressant när det gäller Roslagsbanan?

– Det finns mycket. Men folkomröstningen om tunnelbana till Täby, att Djursholmsbanan var den första elektrifierade linjen i Sverige och att Roslagsbanan är ensam i Sverige om att ha smalspår är spännande.

Marcus Ahlin:

Ålder: 40

Bor: Bergshamra

Jobbar: På bank som finansanalytiker

Youtube: Driver sedan ett år kanalen Stockholmshjärta på Youtube

Andra banor som blivit eller ska bli kortdokumentärer: Tvärbanan, Nockebybanan, Saltsjöbanan, Pendeltåget.

Flera personer överklagar Täbys tiggeriförbud

Nyheter "Polisen har viktigare saker att göra" Tiggeriförbudet i Täby kommun trädde i kraft den första januari. Nu har elva personer överklagat förbudet till förvaltningsdomstolen.fredag 17/1 15:55

Bäver fixade länsstyrelsens jobb – "byggde" ny sjö

Nyheter Uppskattas av nya fågelarter i Täby Bävrarna visade vägen för länsstyrelsen och tog saken i egna tänder. Tack vare gnagarna finns det nu en ny sjö inne i Täby prästgårds naturreservat.fredag 17/1 12:03
Stockholm Direkt