Handbollen laddar inför årets lopp

Se upp i backen! Huddinge handbolls pojkar och flickor födda 02 och 03 har fysträning på Källbrinks IP. Målet? Att komma i form inför Balingsnäsloppet den 24 maj.

  • Publicerad 06:15, 1 maj 2015

– Försök springa snabbare än vanligt. Men ta inte i allt ni kan. Ni måste orka hela vägen. Försök hitta 80 procent av din kapacitet, säger tränaren Lena Stålö.

Det är torsdag eftermiddag på Källbrinks IP. Knattelag spelar fotboll. Friidrottarna kastar spjut. Snättringe SK orienterar i skogen. I löparspåret flämtar handbollsspelare.

– Det är mycket stopp och kontring i handboll. Då behövs bra kondition så att man orkar ge allt hela matchen, säger Victoria Nilsson La Torre.

Säsongen snart slut

Handbollssäsongen är snart över. Men träningen tar inte slut för det. Den 24 maj ställer lagen upp i Balingsnäsloppet. Victoria och lagkompisarna Frida Werge och Matilda Stålö ska springa mellansträckan på 3,5 kilometer.

– Vi sprang förra året också. Man är jättetrött när man går i mål. Men det känns bra efteråt. Och det är kul att springa med sina kompisar. Att springa själv är ju bara tråkigt, säger Frida.

Erik Fureby, Sören Saez och Fredrik Nyqvist föredrar handboll framför fysträning. Men det finns många fördelar med bra kondition, menar de.

– Hjärtat blir bättre på att pumpa blod. Det kan vara bra om man ska gå långt. Om man springer gör man också av med mycket energi. Då kan man äta mer ostbågar, säger Fredrik och skrattar.

– Det blir lättare att koncentrera sig på lektionerna i skolan också. Om man har sprungit av sig kvällen innan känner man sig mer lugn dagen efter i skolan, säger Erik.

Bra med variation

Enligt Lena Stålö är det bra att göra aktiviter utanför handbollen.

– Löpning finns såklart i handboll också. Men det är också kul att få göra något annorlunda. Jag tror att de stärks av det som lag.

Nu hoppas hon att andra föreningar vill utmana handbollen i Balingsnäsloppet.

– Det vore jättekul om fotbollen, innebandyn eller någon annan klubb antar utmaningen. Det är ett bra sätt att få med sig föräldrar. Flera mammor och pappor ska också springa loppet och passar på att träna samtidigt som barnen.

Jessica Brandin är en av dem.

– Jag hämtar och lämnar min dotter. Det är ingen idé att stå och titta på. Jag kan lika gärna passa på och träna själv. Det är jätteskönt. Och så är det roligt att möta dem i spåret. Vi får väl se vem som springer snabbast i loppet, säger hon.

Balingsnäs­loppet

Är ett välgörenhetslopp anordnat av barnen på Safiren i Balingsnässkolan.

Loppet kostar 125 kronor för vuxna och 40 kronor för barn under 15 år.

I år har barnen valt att skänka pengar till Min stora dag för sjuka barn.

Det finns klasser för alla löpare – 1 km, 3,5 km och 8 km.

Springsugen? Anmäl dig på www.balingsnasloppet15.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.