Metamorfos. Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, tror att den vikande konsumtionen kan förändra butiksutbudet i City. Foto: Sacharias Källdén / Chamber

Handeln i City fortsätter att backa

Skakig bostadsmarknad, rädsla för räntehöjningar och stigande inflation påverkar stockholmarnas konsumtion. Men medan flera branscher inom Cityhandeln vacklar går vissa mot strömmen. Och resultatet kan bli en ny typ av stadskärna, enligt Stockholms Handelskammares chefsekonom.

  • Publicerad 13:44, 26 feb 2018

Det går fortsatt trögt för detaljhandeln i City. Enligt de senaste siffrorna från Stockholms handelskammares rapport Stockholmsbarometern backade den med -1,5 procent jämfört med samma period föregående kvartal.

Det gör att siffran nu för första gången på länge ligger i linje med det historiska snittet.

– Tempen i handeln har skruvats ner. Från att för en tid sedan ha varit ett väldigt viktigt draglok för konjunkturen i hela Stockholm har situationen blivit allt mer dyster, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

I december publicerade City i samverkan siffror som visade att omsättningen av sällanköpsvaror minskade med -1 procent i Stockholms centrala delar jämfört med övriga landet. Och enligt de senaste mätningarna presterar nu samtliga delbranscher inom handeln i stadskärnan sämre än normalt.

Ännu en klädkedja stänger butik i City

På flera håll har butiker den senaste tiden stängt igen eller bytt inriktning. Bland annat gick klädmärket Boomerang, som hade en i PK-huset, i konkurs så sent som i januari. Och kort efteråt meddelade även den krisande klädjätten H&M att de stänger sin flaggskeppsbutik på Drottninggatan.

Enligt Andreas Hatzigeorgiou finns det flera troliga anledningar till att Cityhandeln vacklar. Höstens och vinterns oro på bostadsmarknaden, i kombination med allmän rädsla för försämrat ekonomiskt läge, är några av dem.

– Rent generellt kan man inte utesluta att när det är skakigt på bostadsmarknaden och vi har diskussioner om ökad inflation och stigande räntor blir människor lite mer försiktiga i sin konsumtion. Det kan förklara att den här branschen går sämre än normalt. Att människor helt enkelt håller hårdare i plånboken, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Han fortsätter:

– Vi ser också att anledningen till att många branscher viker nedåt är arbetskraftsbrist. Det är inte lätt att hitta personal till alla butiker i detaljhandeln. Sedan gör bristen på yta inne i stan det också svårt för detaljhandeln samtidigt som konkurrensen från e-handeln också är någonting som påverkar situationen. Det är en palett av faktorer som ligger bakom den utveckling vi ser.

Maten står sig

Ett segment går dock mot strömmen. Livsmedelshandeln i City har visat sig gå som tåget och ökade i stället sina siffror med 0,6 procent det senaste kvartalet.

Så ska NK tackla hotet från e-handeln

Anledningen är inte helt klarlagd men enligt Andreas Hatzigeorgiou kan det bottna i ett uppdämt behov av att ta och känna på det man köper.

– En trendspaning är att de mest digitala bolagen faktiskt går emot strömmen och förvärvar och öppnar fysiska butiker. I USA har vi till exempel Amazon, som är typbilden av ett digitalt bolag, som nu köper Whole Foods som är en kedja av fysiska butiker. Det kan också vara en delförklaring till att livsmedelshandeln sticker ut och går bra. Det finns en möjlighet och efterfrågan att känna och klämma på nätvaror, säger han.

Men trots dystra siffror tycks det ändå finnas en vilja att etablera sig i Stockholms stadskärna.

I höst öppnar den japanska klädjätten Uniqlo sin första butik i Sverige på bästa läge på Hamngatan. Även elektronikföretaget Samsung är i full gång med att färdigställa sin första butik i City. Samtidigt fortskrider planerna för Apple-butiken vid Kungsträdgården.

– Jag tror att om City ska få en revansch så måste det som inte kan rationaliseras bort och digitaliseras ut, det vill säga det personliga mötet i detaljhandeln och den inneboende potentialen, tillvaratas. Service och mänskliga möten är helt avgörande, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Det betyder alltså att det kan vända?

– Jag tror att potentialen finns överallt, det gäller bara att vara kreativ. Jag tycker till exempel att man ser flera butiker där man försöker kombinera digitala erbjudanden med fysiska.

NK bygger utomhusgym på taket

Utvecklingen kan också komma att leda till en mer nischad handel. I stället för att ha allt under ett och samma tak kan en butiks framgång avgöras av specialisering och unika sortiment, enligt Andreas Hatzigeorgiou.

– Jag tror att det beror på vad man har för geografi och för typisk målgrupp. Men inne i stan kanske det kan bli så att specialiseringen kommer att öka. Avstånden mellan de olika butikerna är litet. Då finns det också möjlighet för ökad specialisering där man kan spendera en timme i en butik och sedan gå vidare till en annan.

Drottninggatan. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.