Handelskammaren: Bygg Österleden nu!

Biltrafiken i innerstan kan minska med i genomsnitt 11 procent om Stockholm får en ny motorväg öster om stan, visar en ny rapport från Stockholms handelskammare.

  • Publicerad 11:45, 26 aug 2014

Stockholms handelskammare tar strid för att Stockholm ska få en östlig motorvägsförbindelse mellan Nacka och Frihamnen, den så kallade Österleden.

Enligt en ny rapport som handelskammaren presenterar i dag skulle en komplett ringled runt Stockholm göra att biltrafiken i innerstan minskade upp mot 60 procent på vissa gator.

Enligt rapporten hade trafikmängden på Strandvägen varit cirka 50 procent lägre om den östliga förbindelsen och Norra länken funnits i dag. På Karlavägen förbi Humlegården hade trafiken med cirka 60 procent, på Odengatan och Kungsgatan med cirka 25 procent och vid Stureplan med cirka 30 procent.

Färre bilar på Essingeleden och vid Gullmarsplan

Även trafikbelastningen på Södra länken mellan Gullmarsplan och Årsta samt på Essingeleden skulle trafiken lätta ordentligt, enligt rapporten.

En östlig förbindelse finns med i den nationella transportplanen för 2014–2025 och två miljarder kronor är avsatta till utredning och projektering. Handelskammarens budskap är otvetydigt: bygg österleden nu.

”Stockholm är snart den enda huvudstaden i Europa som inte har en ringled" som man skriver i rapporten En komplett ringled runt Stockholm – den sista viktiga pusselbiten.

– Effektiva och miljövänliga transporter är betydelsefullt för huvudstadsregionens utveckling. En östlig förbindelse möjliggör mer kollektivtrafik, fler cykelbanor och fler uteserveringar. Detta är en extremt viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av regionen, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Relaterad information

Mer om rapporten

Handelskammaren har gett konsultföretaget WSP i uppdrag att göra en analys utifrån scenariot att Norra länken och en östlig förbindelse vore en del av dagens trafiksystem. I analysen antas att tre nya busslinjer använder den östliga förbindelsen:

Lidingö–Gullmarsplan

Nacka Forum–Danderyd

Barkarby–Bergshamra–Tyresö–Handen