Handelskammaren: Bygg Österleden nu!

Biltrafiken i innerstan kan minska med i genomsnitt 11 procent om Stockholm får en ny motorväg öster om stan, visar en ny rapport från Stockholms handelskammare.

  • Publicerad 11:45, 26 aug 2014

Stockholms handelskammare tar strid för att Stockholm ska få en östlig motorvägsförbindelse mellan Nacka och Frihamnen, den så kallade Österleden.

Enligt en ny rapport som handelskammaren presenterar i dag skulle en komplett ringled runt Stockholm göra att biltrafiken i innerstan minskade upp mot 60 procent på vissa gator.

Enligt rapporten hade trafikmängden på Strandvägen varit cirka 50 procent lägre om den östliga förbindelsen och Norra länken funnits i dag. På Karlavägen förbi Humlegården hade trafiken med cirka 60 procent, på Odengatan och Kungsgatan med cirka 25 procent och vid Stureplan med cirka 30 procent.

Färre bilar på Essingeleden och vid Gullmarsplan

Även trafikbelastningen på Södra länken mellan Gullmarsplan och Årsta samt på Essingeleden skulle trafiken lätta ordentligt, enligt rapporten.

En östlig förbindelse finns med i den nationella transportplanen för 2014–2025 och två miljarder kronor är avsatta till utredning och projektering. Handelskammarens budskap är otvetydigt: bygg österleden nu.

”Stockholm är snart den enda huvudstaden i Europa som inte har en ringled" som man skriver i rapporten En komplett ringled runt Stockholm – den sista viktiga pusselbiten.

– Effektiva och miljövänliga transporter är betydelsefullt för huvudstadsregionens utveckling. En östlig förbindelse möjliggör mer kollektivtrafik, fler cykelbanor och fler uteserveringar. Detta är en extremt viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av regionen, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Relaterad information

Mer om rapporten

Handelskammaren har gett konsultföretaget WSP i uppdrag att göra en analys utifrån scenariot att Norra länken och en östlig förbindelse vore en del av dagens trafiksystem. I analysen antas att tre nya busslinjer använder den östliga förbindelsen:

Lidingö–Gullmarsplan

Nacka Forum–Danderyd

Barkarby–Bergshamra–Tyresö–Handen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43