Förlust. Enligt Stockholms Handelskammare förlorar huvudstaden 100 miljoner varje dag till följd av minskad utländsk turism. Till vänster: Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare. Foto: Maria Agrell/Sacharias Källdén

Handelskammaren: Stockholm förlorar 100 miljoner – varje dag

Flyg som ställs in, gränser som stängs och hotellrum som står tomma. Coronautbrottet har fått turistströmmen till Sverige att upphöra, vilket innebär stora förluster för landets ekonomi, enligt Stockholms Handelskammare.

  • Publicerad 16:45, 19 mar 2020

Från och med idag, torsdag, råder inreseförbud till Sverige, en följd av coronautbrottet och EU-kommissionens rekommendationer. Förbudet gäller för utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz.

Men redan innan förbudet blev verklighet har Stockholms Handelskammare noterat hur Sverige dagligen förlorar pengar till följd av att inga turister besöker landet.

– Den omedelbara smällen riktas mot företag och anställda inom besöksnäringen. Det här är pengar som måste hämtas ikapp senare och det kommer kräva omfattande hjälp från politiken, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Enligt Handelskammarens beräkningar förlorar Sverige utländsk konsumtion motsvarande 261 miljoner kronor, jämfört med intäkterna i mars 2019 – dagligen.

100 miljoner av dessa faller bort från Stockholm.

Så slår coronakrisen mot butiker i Stockholm

Viktigt att komma på fötter igen

Andreas Hatzigeorgiou menar att regeringens strategi med lån och uppskjutna skatter för företagen förmodligen är det enda alternativet i väntan på att smittan ebbar ut, men att det också krävs en offensiv plan för att sedan få besöksnäringen och detaljhandeln på fötter igen.

– Att förstärka kundernas köpkraft, skapa större marginaler hos företagen och lägga grunden för en snabb återhämtning är helt centralt för att det ska vara realistiskt att jaga ikapp de underskott som skapas här och nu, säger Andreas Hatzigeorgiou.