Amnesti. Handgranater har blivit vanligt förekommande i kriminella kretsar.

Handgranaterna kvar på gatan efter amnestin

Att få bort handgranater ur de kriminella miljöerna har varit ett uttalat mål med den vapenamnesti för sprängmedel som tar slut imorgon. Men inte många handgranater har lämnats in.

  • Publicerad 14:32, 10 jan 2019

Den 15 oktober inledde polisen en nationell vapenamnesti för sprängmedel. I mitten av december hade polisen hämtat upp runt 800 kilo sprängämnen runt om i hela landet. Men med en dag kvar av amnestin lyser handgranaterna fortfarande med sin frånvaro, berättar P4 Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har inte fått in många handgranater med tanke på hur mycket sådana vapen som finns i kriminella miljöer. Men allt vi får bort från gatan av den här karaktären är bra. Krut och sprängkapslar kan såklart också användas i kriminella syften, säger Lars Ivarsson som ansvarar för amnestin i Stockholmsregionen till StockholmDirekt.

I Stockholm har man fått in allt från fyrverkerier och militära knallskott till gammal dynamit. I morgon, den 11 januari är amnestins sista dag.

Är det här en ineffektiv metod för att få bort handgranater från gatan?

– Det vore dumt att dra förhastade slutsatser. Det här måste utvärderas på nationell nivå, vad som kommit in, hur mycket och vad man kan härleda till kriminella miljöer, säger Lars Ivarsson.

800 kilo sprängmedel borta från gatan

Därför använder knarkligor handgranater

Polisen fick in en granat på stationen

Polisen inleder amnesti för handgranater

Nationell amnesti

Vad? Polisens nationella amnesti för explosiva ämnen. Den som har explosiva ämnen och vill göra sig av med dem kan göra det utan att bli misstänkt för brott.

När? 15 oktober till 11 januari 2019.

Var? I hela landet.

Hur? Inget får lämnas in till polisen. Den som vill bli av med sprängvapen eller explosiva ämnen ska ringa 114 14. Där uppger man de uppgifter som polisen behöver för att åka och hämta dem.