Handlare har tröttnat på skräpkaos

Översvämmande återvinningskärl och skräp som flyger över torget. Nu har företagarna vid Träkvista torg fått nog. – Det är en sanitär olägenhet, säger Charlott Dilek på Väringgården.

  • Publicerad 12:34, 15 dec 2017

När de just kommit och tömt så går det inte mer än några timmar förrän de är fulla igen.

Återvinningsstationerna vid Träkvista torg var förra veckan belamrade med sopor. Ingen ovanlig syn, menar handlarna runt torget.

– Jag ringde i onsdags när det såg riktigt illa ut och då kom de och hämtade på kvällen. Men det är fortfarande jätteskräpigt, säger Charlott Dilek.

Hon har drivit restaurangen Väringgården i fem år och lika länge har hon jagat på Förpacknings- och pappersinsamlingen, FTI, som sköter tömningen. Men utan resultat. Andra företagare på torget har samma problem. Vilka som drabbas för dagen handlar om varifrån vinden blåser.

– När de just kommit och tömt så går det inte mer än några timmar förrän de är fulla igen. Det räcker med att de missar en dag så svämmar det över. De skulle behöva tömma sju dagar i veckan, säger Jesper Blockström som driver Colorama.

►LÄS ÄVEN: Berg av grovavfall på sopstationerna

På FTI är man mycket medveten om hur hårt belastad återvinningsstationen vid Träkvista torg är.

– Vi tömmer 20 kubikmeter papper där varje dag. Plast tömmer vi tre gånger per vecka, men nu kommer vi in på julschemat och då kommer vi tömma oftare, säger Annika Ahlberg på FTI.

Med så hög belastning blir stationen sårbar om en tömning uteblir. Just det hände förra veckan, då en stor entreprenör tog fem tömningsbilar ur tjänst.

– Händer det något en dag så går det jättefort att det blir överfullt. Vi dras fortfarande med förseningar efter det som hände förra veckan, säger hon.

Handlarna på torget menar dock att situationen förra veckan inte är unik.

– Man kan acceptera ett svaj då och då. Men det är ett konstant svaj. ”Det stod en bil i vägen och vi kunde inte backa ner”, jag vet inte hur många gånger jag har hört det, säger Jari Saarinen som driver Coop.

Städning anlitad

Han och hans handlarkollegor runt torget menar att det stora problemet är att sopor sprids över torget när behållarna är fulla. Ofta plockar de skräp någon timme om dagen, berättar de.

FTI anlitar Samhall för att städa runt stationerna. De ska städa tre dagar i veckan och i uppdraget ingår det att de också ska plocka upp förpackningar som har flugit iväg.

– Men jag vet att det varit lite si och så med det. Ibland är det så mycket att plocka på själva stationen så de koncentrerar sig på det, säger Annika Ahlberg.

Julhelgen innebär extra mycket skräp. För att klara trycket har FTI satt in extra resurser.

– Vi har beställt mer tömningar och vi har extra insatta städbilar. På många platser kommer vi också ställa ut extra behållare så vi får ut extra kapacitet tillfälligt, säger Annika Ahlberg.

Så här funkar återvinningsstationerna:

Återvinningsstationerna drivs av FTI och bekostas av en avgift på förpackningar.

Kommunen upplåter mark till återvinning men FTI arbetar inte på uppdrag av kommunen. Däremot jobbar de i samverkan och miljökontoret kan göra en tillsyn på verksamheten om den inte fungerar.

Varje material töms separat av olika bilar. Om det står någonting utanför containern med det material som ska tömmas så tas det också med.

En ny återvinningsstation byggs vid Sandudden och beräknas vara klar första kvartalet av 2018.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter