Drabbat. Många företag i Skärholmen Centrum har haft en tuff vår när antalet besökare sjunkit rejält på grund av coronaviruset. Foto: Elina Lundberg

Handlare i Skärholmen får hyran halverad

Skärholmen centrum har tappat en tredjedel av sina kunder under våren. Nu har många handlare fått hyran halverad.

  • Publicerad 12:04, 16 jun 2020

Redan i mars larmade såväl butiker som restauranger om att coronakrisen slagit hårt mot centrumet. Då rapporterade SkärholmenDirekt att ett 50-tal företagare gått samman med krav på sänkt hyra till centrumägaren Grosvenor.

Och efter vårens beslut från regeringen att hyran kan sänkas med upp till 50 procent, där fastighetsägare och staten delar lika på kostnaden, har de fått gehör. Det uppger Carl Strufve, Grosvenors Nordenchef.

– Vi har erbjudit en 50-procentig hyresrabatt rakt av till de mindre aktörerna i centrumet, i stort sett till samtliga som var med i uppropet, säger han.

Det statliga stödet för hyresrabatten gäller under april, maj och juni.

Per Ahlqvist, vd och butikschef på En annan bokhandel, var med och hyresstrejkade tidigare i våras. Han är glad för rabatten men anser att den måste förlängas.

– Den var helt avgörande för att vi skulle klara oss. Vi var på gränsen till konkurs så jag hoppas att den förlängs. Ett individuellt stöd till företag som drabbats hårt tror jag skulle vara klokt, säger Per Ahlqvist.

Långsam återhämtning

Enligt Carl Strufve har Skärholmen centrum i snitt tappat 35 procent av sina besökare sen i mars, men han menar att trenden ser ut att ha vänt de senaste veckorna. Dessutom tror han på en starkare sommar än vanligt eftersom fler väntas semestra hemma i år.

Mer Per Ahlqvist, som också räknar med ett kundtapp på mellan 30 och 40 procent, har inte märkt någon större återhämtning ännu.

– Folk är fortsatt försiktiga men vi hoppas att det här ska gå över, säger han.