"För sent". Alan Issas butik har haft två inbrott under januari. Han efterlyste kameror i centrum redan i somras. Foto: Claudio Britos

Handlare i Tullinge: Fler poliser räcker inte

Rån och inbrott - trots ökad polisnärvaro. Två handlare i Tullinge centrum vittnar om ökad otrygghet. "Problemen kan lösas på en vecka" säger handlaren Alan Issa.

  • Publicerad 16:19, 6 feb 2019

Ökad polisnärvaro.

Fler trygghetsprojekt.

Den senaste tidens händelser av rån, misshandel och inbrott i Tullinge har inte gått under radarn för varken kommunen eller polisen. Men det räcker inte, tycker några av centrumets handlare.

Alan Issa har drivit Tullinge spel i elva år. Han tycker inte att det har presenterats en bra lösning ännu för att säkra tryggheten i Tullinge centrum.

– Om det skulle vara en lång process, då hade jag förstått att vi är där vi är nu. Men jag har legat på om kameror sedan i somras, och nu är det för sent. Problemet går att lösa på en vecka.

"Ett samhällsproblem"

En av de ansvariga för Tullinge centrum är fastighetsbolaget Balder. Niclas Gustafsson är förvaltare och sköter dialogen med handlarna. BotkyrkaDirekt möter honom vid Södermäklarna i centrum.

Han säger att Balder har en god dialog med kommunen och polisen. De anställer väktare och installerar belysning för området, men har ännu inte valt att installera kameror.

– Vi förstår verkligen att man är oroliga. Det som händer leder inte bara till en svårare situation för handlarna, men även färre besökare.

Men problemen är större än vad fastighetsbolaget kan hantera:

– Vi har sett att kriminaliteten har intensifierats. Även om man anlitar fler väktare och sätter upp mer belysning, eller kameror överallt, så är det fortfarande ett samhällsproblem.

Långsiktig. Suleyman Gokinan har drivit sitt skomakeri i centrum i 26 år. Foto: Claudio Britos

Tullinges skomakare, Suleyman Gokinan, har arbetat i centrum i 26 år. Han cyklar varje dag till sin affär, som har skyltfönster med stora svarta galler. Han säger att kriminaliteten var som störst för 10 till 15 år sedan, men att han tycker den nu kommer tillbaka.

– Man vågar knappt ta emot kontanter av kunder för vad som kan hända. Men annars, vad ska man göra? Alla i Tullinge påverkas av det här, säger Suleyman Gokinan.

Tullinge spel har utsatts för två inbrott i januari. Båda gångerna körde en bil in i centrumet och försöker bräcka jalusien som skyddar butiken mot inbrott.

Den andra gången lyckas de och hinner stjäla tobaksvaror innan polisen kommer.

– Det är tufft redan som det är som handlare att jobba i den här miljön. Jag har klarat mig hittills tack vare alla mina snälla kunder, men jag förstår dem om de inte vågar komma ner hit, säger Alan Issa.

Vill ha bättre belysning

När BotkyrkaDirekt besöker Tullinge spel småpratar den ena kunden efter den andra med Alan Issa. Flera är stammisar, och tryggheten kommer snabbt på tal.

Birgitta Axelsson bor nära centrum med sin man, Harry Axelsson.

– De som gör det här, om det är ungdomsgäng, kan inte skilja på mitt och ditt. Men jag tror att man behöver mer belysning i området, säger Birgitta.

Alan Issa tycker att han har en god dialog med centrumförvaltningen. Men det finns andra som kan hjälpa situationen - om de verkligen vill.

– Det finns lösningar. Pollare eller bommar, som man öppnar på morgonen och stänger på kvällen för att blockera ingångarna, och kameror. Jag skulle gärna se att Balders högsta chefer kommer hit på besök. Då får de se hur vi har det här, så kan vi prata om en bra lösning.

Ännu inget beslut om kameror i Tullinge

Efter stöket – polisen ökar närvaron i Tullinge

För mörkt. Birgitta och Harry Axelsson vill ha bättre belysning kring centrum. Foto: Claudio Britos