Gillas inte av lagen. Malin Nordström och de illegala krukorna Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Handlare rasar mot polisens trottoar-razzia

"Här försöker vi göra något trevlig för alla, så får vi bara skit för det." Så säger en handlare om polisens nya kampanj för att rensa upp trottoarerna. Och en restaurangägare blev så arg att han dumpade sin otillåtna krukväxt på trappan till polishuset.

  • Publicerad 14:35, 15 apr 2019

Utanför Malin Nordströms lilla butik på Hantverkargatan står två blomkrukor i betong. De fanns där när hon tog över lokalen för snart fyra år sedan. Nu ska de bort.

Förra veckan hälsade lokalpolisen på och sa att krukorna kräver tillstånd. Annars blir det böter. Det är del av polisens nya offensiv mot allt blockerar de allmänna trottoarerna. Varje sak som ställs på stadens mark ska man ansöka om, något som kostar, och varje ansökan ska sedan godkännas eller avslås av polisen.

Polis på offensiven mot blockerade trottoarer

– Folk reser utomlands för att uppleva en kontinental känsla, men vi småföretagare får inte fixa och pynta utanför våra affärer? Jag försöker pigga upp gatan, säger en förbluffad Nordström, som är ordförande i den lokala företagarföreningen på Kungsholmen.

Hon säger att hon inte förstår hur krukorna tar mindre plats om hon söker polisens godkännande: "De står ju där de står."

– Blanketten som man ska fylla i är samma som om man vill anordna ett fotbollsderby, eller ett annat stort evenemang. Man ska uppge om pyroteknik kommer att användas, antal besökare, samt hur många säkerhetsvakter man anlitar. Allt detta för att ställa ut en blomkruka?!

Dumpade växt på polisens trapp

Nordström var inte ensam om att få påhälsning av polisen. De kontrollerade ett antal handlare i kvarteret.

En restaurangägare som fick bassning, bland annat för en entrématta, blev så sur att han körde bort sina otillåtna föremål och protestplacerade dem på trappen till det närbelägna polishuset: ett träd i en kruka, och en menytavla, nu förstärkt med ett argt meddelande.

– I vintras spettade vi butiksägare bort snö och is från trottoarerna. Det ser staden som plus, men det är minus att vi försöker göra det trevligt med blommor och skyltar. Staden borde vara mer pragmatisk för att slippa all byråkrati. Man borde ha en softare attityd, tycker Malin Nordström.

Fester ska lyfta Kungsholmens småföretagare

Protest mot polis. Växt och menyskylt, nu med en mer ilsken text, hamnade utanför Kungholmens polishus. Foto: Malin Nordström