NYTT. I år börjar sommargågatan, som sträcker sig till Renstiernas gata, redan vid Östgötagatan. Foto: Sophie Stigfur

Handlare sågar nya gågatan i SoFo

En vecka efter att Skånegatan blivit gågata är kritiken hård från såväl handlare som boende i området. Och bilisterna, tja, de tycks inte bry sig alls.

  • Publicerad 19:45, 22 maj 2018

Det var den 16 maj som den nya, förlängda, sommargågatan på Skånegatan invigdes. Gågatan tar i år inte slut vid Nytorgsgatan som i fjol, utan sträcker sig hela vägen från Renstiernas gata till Östgötagatan – en sträcka på 400 meter.

Gatan ska vara så gott som helt fredad från biltrafik ända fram till 17 september. Men när Södermalmsnytt är på plats finns det inte mycket som tyder på någon minskning av bilnärvaron. Något som bekräftas av flera boende i området.

– Det är lika mycket bilar som vanligt, enda skillnaden nu är att vi dessutom har flera stojiga uteserveringar på det, säger en granne som vill vara anonym.

Ilskan i SoFo: Krögare vill stoppa bilar på HELA Skånegatan

Den förlängda gågatan har möjliggjort att flera av restaurangerna, bland andra Koh Phangan, Kaferang och Bara Enkelt, fått tillstånd att sätta upp uteserveringar i mitten av gatan – något som de efterfrågade förra året. Men de nya stora uteserveringarna upplevs nu som ett problem av flera av Skånegatans butiksägare, berättar Helena Skolling, ordförande för SoFo Företagarförening.

– Tanken är god men känslan bland några handlare är att restaurangerna tar över hela gatan, butikerna hamnar i ett sekundärt läge i skymundan. Det har bitvis blivit en boskapsfålla med öl-hak, där fastigheter som inte valt att ha restaurang i sitt hus plötsligt får en utanför dörren ändå.

"Vill inte bli nya Medborgarplatsen"

Justina Rosengren, som driver klädbutiken SoFo Popularities, fick själv en chock när hon kom till jobbet och upptäckte att en stor uteservering ställts utanför butiken.

– Vi känner oss instängda, vi syns inte från gatan längre. Meningen var att det skulle bli mysigt men med alla dessa stojiga uteserveringar...vi vill inte bli nya Medborgarplatsen, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) säger att det alltid är en liten "inkörningsperiod" när en ny del av en gata görs om till gågata. Men han lovar att se över problematiken med uteserveringarna till nästa år.

– Även butiker kan ju ansöka om att flytta ut i gatan. Vi får föra en dialog och se över hur vi kan justera det här till nästa säsong så att det blir bra för alla. Skånegatan är en jättegata så alla ska kunna känna att de syns och får plats.

Flera nya gågator i Stockholm i sommar

Några åtgärder för att få bukt med den fortsatta biltrafiken på gågatan är dock inte inplanerad.

– Det är samma sak där, det tar ett tag för de som normalt kör bil här att förstå att de inte längre får det. Men det är polisens ansvar att se till att trafikregler följs. Ser de någon som kör olovligt ska de också bötfällas, säger Daniel Helldén (MP).

GÅGATA? Att Skånegatan inte längre är till för bilister är inget som tycks bekymra bilisterna själva. Foto: Sophie Stigfur

På sommargågatorna...

...får bilar bara vistas om de levererar varor, eller ska hämta eller släppa av någon.

...får bilar, i de fall de måste vistas på gatan, inte köra snabbare än gånghastighet.