Handlarna tipsar varandra om tjuvar

Polisen välkomnar trygghetssatsningen från stadskärneföreningen och kommunen. Redan nu finns ett privat initiativ för bevakning i centrala Sundbyberg: En chattgrupp för butiksinnehavare.

  • Publicerad 16:18, 22 dec 2017

”När de tog tre doftljus på två dagar blev jag lite less

Sundbybergs stadskärneförening och kommunen gör en gemensam satsning på trygghet, för både näringsidkare och för de som bor och handlar i centrala Sundbyberg.

Sedan tidigare finns privata initiativ: Maria Gander på presentbutiken Mumma är med i en chattgrupp tillsammans med ett 20-tal andra företagare i centrala Sundbyberg.

Där kan de tipsa varandra om någon är ute i oärliga syften.

– Om man ser någon som gör något. Ofta går de runt från butik till butik. Man kan skriva typ ”en dam i vit jacka ska ni ha koll på”, säger hon.

Chattgruppen startades för två, tre år sedan.

– Det är rätt så lugnt där, men den är bra när den funkar, säger Maria Gander.

Förutom personer som stjäl, finns det växlingsbedragare och personer som försöker handla på faktura. En man lurade till sig en mindre summa pengar genom att påstå att det fanns larv i chokladen, berättar hon.

Att hinna ikapp tjuvar som är på väg ut genom butiksdörren är inte så lätt för den som arbetar ensam i en liten butik. Även om det finns några varor för stora summor pengar i presentbutiken, lyckas tjuvarna hitta saker av intresse.

Hon har till exempel tvingats sätta buntband på doftljusen.

– När de tog tre doftljus på två dagar blev jag lite less, säger Maria Gander.

Vad hoppas du på av satsningen av stadskärneföreningen och kommunen?

– Poliser och väktare som går runt vore bra, säger Maria Gander.

Polisen kommer att bjudas in i samband med trygghetssatsningen, berättar kommunpolisen Peter Saarman som uppskattar initiativet.

Generellt är tryggheten relativt bra i centrala Sundbyberg. Inget sticker ut jämfört med andra kommuner, enligt polisen.

Missbruksproblematiken på Sundbybergs torg har däremot ökat senaste 1–2 åren.

– Den upplevda otryggheten är säkert större än den faktiska otryggheten. Men problematiken på torget spiller över på affärsidkarna, säger Peter Saarman.

Ica-handlaren på Lands-
vägen, Mattias Crammer, berättade i förra veckans Vi i Sundbyberg om hur han har påhälsning av tjuvar flera gånger om dagen.

– Vi har haft kontakt med honom periodvis och haft ökad närvaro. Vi har haft som fokus att besöka honom när tillfälle ges. Bland allt annat som ska prioriteras. Så det kanske inte har varit en så märkbar förändring för honom, säger Peter Saarman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38

Idrottshall blir 100 miljoner dyrare

Nyheter Sundbybergs stad går vidare med planerna på att bygga en ny multisporthall vid Sundbybergs IP. Nu har prislappen dock stigit till 559 miljoner, drygt 100 miljoner kronor dyrare än när förslaget...tisdag 19/6 14:17