Åker långt. Tjejerna hoppar på första bästa buss och hoppar av där det känns kul. Foto: Henrik Lindstedt

Häng med Ahlem och Adama på bussluff

Upptäck en ny ort, kolla in snygga lyxvillor och hitta på bus. När Norsborgsborna Ahlem Haggui och Adama Mbye har tråkigt hoppar de på första bästa buss till en okänd destination. BotkyrkaDirekt hängde med dem på ut upptäcksresa en eftermiddag.

  • Publicerad 16:23, 1 jun 2018

Klockan är halv två på onsdagseftermiddagen och klasskompisarna Ahlem Haggui och Adama Mbye har just slutat skolan. Nu står de nere vid busshållplatsen och funderar på vilken buss de ska hoppa på idag.

– Man vill se något nytt, åka någonstans där man inte varit förut. Jag hoppas att vi får se något nytt och något fint idag. Vi brukar hoppa av där det känns bäst, förklarar Ahlem.

Det blir buss 708 mot Rönninge station. Bussen rullar in, tjejerna går på och sätter sig längst bak i bussen.

– Det är bästa platsen. Det är skönast, man har plats och ingen stör, säger Adama, medan bussen kör upp på Eriksbergsåsen och bjuder på en svindlande utsikt över Norsborg.

Hade tråkigt

Bussluffandet började en eftermiddag när deras kompisgäng hade tråkigt. En av dem hoppade plötsligt på bussen till Huddinge centrum och de andra hängde på.

– Det var kul! Vi gick över till Flemingsberg, jag hade aldrig sett det! Sen försökte vi hitta pendeln och åka till Tullinge, men vi hittade inte den, säger Ahlem.

De åker på sina upptäcksfärder en eller två gånger i veckan. Ofta går de bara runt och tittar på områdena och jämför med sin egen hemort Norsborg. Tittar på lyxvillor och drömmer om att bo i dem. Ibland hittar de på bus. Som att hoppa in i en glassfrys eller gå fram till främlingar och låtsas att de känner varann.

– ”Hej Maria, har du pluggat till matteprovet?” kan vi säga. Det är roligt att se hur folk reagerar. Vi bara skojar och menar inget illa alltså, säger Adama.

Hoppar av i Salem

Buss 708 har passerat St Botvids kyrka, sjön Aspen och villaområden i gränslandet mellan Botkyrka och Salem. Bussen stannar i Salems centrum. Ahlem tittar på Adama. De bestämmer sig för att hoppa av i det soliga, eftermiddagssömniga centrumet.

– Det är annorlunda, konstaterar Ahlem när de går genom det inglasade centrumet.

– Det är lite tråkigt tycker jag, det är för lugnt och tyst. Norsborg är bättre, säger Adama och Ahlem nickar.

Ibland åker de tunnelbana och tåg också. Men buss är lite mer äventyr. Den går inte i en rak linje och man vet inte riktigt var man hamnar, förklarar de. Att åka vilse är de inte oroliga för.

– Nej, vi vet att vi hittar tillbaka, säger Ahlem.

Efter en halvtimme i Salems centrum där de gått in i en mataffär, hängt på biblioteket och suttit på en bänk, går resan hemåt igen.

– Jag tror att många inte vågar lämna sin ort, de är rädda att tappa bort sig eller hamna i knipa. Men det är bra att ha koll på alla områden. Till exempel om din mamma ber dig åka och köpa något någonstans så har du redan varit där och kan området, säger Ahlem.

– Du kan få nya vänner också, fyller Adama i.

Bussen stannar på Tomtbergavägen och tjejerna går av.

– Norsborg är bäst, det är vår förort. På andra ställen känner vi oss inte hemma, det är här vi bor, säger Adama.

Upptäcktresande. Vi träffade Adama och Ahlem och hängde med på deras bussluff till Salems centrum. Foto: Henrik Lindstedt

Gillar buss. Bussar är roligare än tåg, de går inte i en rak linje och man vet inte var man hamnar, förklarar tjejerna. Foto: Henrik Lindstedt

Rullar in. Det blir buss 708 mot Rönninge station när BotkyrkaDirekt hänger med på bussluff. Foto: Henrik Lindstedt

Testar biblioteket. Ahlem och Adama hänger en stund på Salems bibliotek. Foto: Henrik Lindstedt

Bussluff

Tjejernas tips:

Åk långt, till en plats du aldrig varit på

Hoppa av där det känns bäst

Sitt längst bak i bussen, där är det skönast och du blir minst störd

Passa på! I sommar får ungdomar i årskurs 6 till 9 och första och andra året på gymnasiet gratis åkkort av SL.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.