Häng med en eftermiddag i Barkarby centrum! Foto: Mikael Andersson

Häng med en timme i Barkarby

Följ med på en timme i Järfälla! I vår nya artikelserie hänger vi runt i en timme och fångar det som händer i våra områden. Först ut är Barkarby centrum, där vi bland annat träffar på en blomsterplanterare, ett par fikasugna och en bokslukare. Var tycker du att vi borde bege oss härnäst? Mejla gärna tips till jt@direktpress.se!

  • Publicerad 16:45, 8 mar 2019

Lena Kvarnback och Birgitta Sandberg är hundvakter. Foto: Mikael Andersson

Fikasugna

14.01. Lena Kvarnback är i Barkarby för att vara hundvakt, och har kompisen Birgitta Sandberg till hjälp.

– Vi hade tänkt gå och fika, men det fanns inget kafé! Det saknas faktiskt här, säger Lena.

Det är första gången Birgitta besöker Barkarby – förutom de gånger hon bytt till buss här för att komma till Ikea – men hon instämmer i fikabristen.

– Det hade varit trevligt med någon liten butik här också, tycker hon.

Och om några år kan det mycket väl finnas både fler butiker och kafé i området. I framtiden ska både tunnelbana, pendeltåg och regionaltåg stanna vid Barkarby station ett par stenkast bort, och det finns planer på att bygga hundratals nya bostäder i centrum. Den som väntar på något gott, alltså...

Noëlle Lundgren med sin moster Tawan på väg till bibblan för att lämna tillbaka böcker. Foto: Mikael Andersson

Bokslukare

14.15. Noëlle Lundgren är med sin mamma, syskon och moster Tawan Lundgren, som syns i bild, på väg till bibblan för att lämna tillbaka en bokhög. Favoriten denna gång? Stormhästen.

– Den handlar om en pojke som hittar en häst i havet när det är storm, och han räddar den. Det finns massa kapitel i boken, vi hann inte läsa alla, berättar hon.

Ibland läser Noëlle på egen hand och andra gånger hjälper mamma Fanny till.

Mellis favvopromenad går genom centrumkvarteren. Foto: Mikael Andersson

På promenad

14.26. Den lurviga 12-åringen Melli är ute och går med sin matte och lapar sol.

Det blir den vanliga rundan i centrum i dag också – blandrasen Melli som blivit lite till åren orkar oftast inte gå så långt.

Ann Berggren planterar och plockar blommor i centrum. Foto: Mikael Andersson

Vårtecken

14.35. Ann Berggren plockar snödroppar, som hon själv odlat under flera års tid, intill en husvägg i centrum.

– Det är jag som har planterat blommorna, så jag får plocka dem! Senare i vår dyker påskliljorna upp där bakom också, säger hon.

Här ska det göras plats för nya bostäder på tillfälligt bygglov. Foto: Mikael Andersson

Nya bostäder

14.48. Vid Attackvägens slut intill Vålbergaskogen ska det bli ett nytt bostadskvarter, som planeras bli inflyttningsklart i september i år. Här ska det byggas bostäder för ungdomar, studenter och nyanlända med uppehållstillstånd.

Det blir upp till 88 lägenheter om 27,5 kvadratmeter som byggs i moduler på ett tillfälligt bygglov om tio år, med möjlighet till förlängning i fem år till. Snart dags för nya grannar i Barkarby centrum, med andra ord!

I fjol fick Järfälla även sitt första renodlade student- och ungdomsboende mitt i Barkarby centrum, när Järfällahus byggde om det tidigare äldreboendet Almen.

Stockholm Direkt