Kompisarna Ellen och Linnea, bägge tre år, gör sig redo i pulkabacken med sina pappor Krille Sundholm och Christer Qvarfort. Foto: Mikael Andersson

Häng med en timme i Blackeberg

Följ med på en timme i Västerort! I vår nya artikelserie hänger vi på en plats och fångar det som händer. Först ut är Blackeberg, där vi bland annat träffar på pulkasugna barn (och vuxna!) och får lära oss mer om att borra efter markprover. Var vill du träffa på oss? Mejla gärna tips!

  • Publicerad 16:41, 5 feb 2019

Redo. Martin Rehn, Edit Paul och Astrid, 13 månader, är redo för en tur till pulkabacken. Foto: Mikael Andersson

Ut på tur, aldrig sur

Kl 13.55: För familjen Rehn-Paul är det pulka som gäller för hela slanten den här måndagen. Pappa Martin Rehn berättar att de brukar gå ner mot Islandstorget och vattnet vid Tyska brinken. Men idag bär det av åt andra hållet.

– Vi är på väg till Kanaanbadet för att åka pulka och fika, säger Martin.

Jag ser att ni har tre pulkor med, ska ni hämta syskon på förskolan först?

– Nej, det är bara vi som ska åka. Klart alla måste ha en varsin pulka!

Annars brukar familjen åka längdskidor.

– Vi brukar åka på Ängbyfältet eller i spåret vid Spånga IP. Men vi får åka en i taget så att en har Astrid, för man får inte ha med pulka i skidspåret i Spånga, säger Edit Paul.

Fältgeoteknikerna Jerk Pettersson (till vänster) och Axel Hellström kollar marken i Blackeberg. Foto: Mikael Andersson

På väg ner i marken

Kl 13.35: Idag startar arbetet med att borra upp markprover på Vinjegatan, nedanför Blackebergs torg. Fältgeoteknikerna Jerk Pettersson och Axel Hellström använder en två meter lång borr för att ta sig ner på en antal punkter.

– Vi tar miljöprover och asfaltsprover. Det som kommer upp med borren skickar vi på provtagning i påsar, säger Jerk Pettersson.

Anledningen är att man längre fram ska göra en "ombyggnad av allmän mark", enligt deras uppdrag, men Jerk poängterar att det inte behöver röra sig om några stora projekt.

– Det kan vara att bygga en ny mur eller snygga till. Det betyder inte att man ska bygga ett höghus här.

Snabb. I "Skol-backen" mittemot Blackebergsskolan brukar förskolekompisarna Linnea och Elin åka tillsammans med sina familjer. Foto: Mikael Andersson

Full fart framåt!

Kl 14.10: Mittemot Blackebergsskolan hittar vi fler pulkasugna som är ute i snön. Förskolekompisarna Ellen och Linnea, bägge tre år, är här med sina föräldrar.

– Vi träffades igår på mataffären och det visade sig att båda är hemma idag efter magsjuka. De är friska men förskolan har en 48-timmars-regel, så då är pulkaåkning perfekt, säger Hanna Önell, mamma till Linnea.

– På min förskola får man inte åka pulka, bara stjärtlapp, berättar Ellen.

Hon och Linnea är överens om att pulka är roligast och innan man åker ner måste man säga:

– Se upp i backen!

Piffar. Christin Andersson, som tog över blomsterbutiken på Holbergsgatan i september, fixar i ordning inför Alla hjärtans dag. Foto: Mikael Andersson

Blomster i Blackan

Kl 14.33: Christin Andersson tog över blomsterbutiken på Holbergsgatan i september. När vi tittar förbi är hon i full färd med att preppa inför den stora blomsterhögtiden – Alla hjärtans dag.

Förutom julen så är den 14 februari helt klart högtiden då flest slår till på en bukett, menar hon.

– Jag tycker att folk fortfarande helst vill ha rosa och röda blommor, men inte bara rosor utan även tulpaner, säger Christin Andersson.

Vad är det galnaste någon har köpt till Alla hjärtans dag?

– Jag vet inte om jag har varit med om så mycket galet men att någon ville ha gula blommor, det är inte det vanligaste, haha.

Vinterprommis. En del folk är ute i vintervädret för en promenad i Blackeberg- Foto: Mikael Andersson

Just nu: Här gjuts de första betongfundamenten till nya Hamamhuset

Nyheter Första livstecknet på 1,5 år Det omtalade Hamamhuset är på väg att få nytt liv. Nu täcks Östgötagatan av betongfundament som ska användas till byggkranen. Nästa sommar beräknas projektet vara klart.fredag 16/8 18:31

Här ska Kälvesta få falluckor – mot fortkörare

Nyheter Så fungerar det nya hindret För att hindra att folk kör för fort tittar staden på en ny metod – falluckor. Sörgårdsvägen i Kälvesta är en av två platser i Stockholm där det nya hindret ska testas.fredag 16/8 17:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt