Foto: Claudio Britos

Häng med en timme i Tuna

Pizzerian, frisören, lekplatsen... Vi tog ett varv i Tuna en eftermiddag, och mötte alla förortens klassiska komponenter.

  • Publicerad 07:40, 24 mar 2019

LINDSTEDT: Dunket från lokalkrogen vaggar mig till sömns

Full rulle. På klassiska pizzerian Lilla Tuna är det full fart. Två Hawaii beställs. Pizzabagaren Aron är redo med degen och för ägaren Burhan är denna dag ganska lik den förra. ”Jag öppnade första pizzerian i området, och jag känner alltid igen mina stammisar”, konstaterar han innan han tar nästa beställning.

Lek. ”TACOHEJ”, ropar Elise och Lilly Karlsson till mamma Erika Karlsson när hon sagt att det blir tacos till middag. För mamma Erika blev detta även ett fint tillfälle att vårsola medan barnen leker.

Högt och lågt. Hus från åren 1958-1963 sträcker sig genom hela Tuna, i kombination med de mindre höghusen och villorna runtomkring.

Tidsfördriv. Diskussionerna flyter på flitigt på pizzerian Lilla Tuna. För Thomas Hansson är detta hans andra vardagsrum. ”Har man inget att göra, kommer man hit, jag bor bara 25 meter härifrån”‚ berättar Thomas innan han tar en till klunk av bärsen.

16:10 Vid lekplatsen intill Centrum gör sig Victoria Stachura, två år fyllda, redo för nästa rond i gungorna. Mamma Paulina Stachura ropar något på polska innan Victoria springer iväg. – Det finns många barnfamiljer här i Tuna, så det blir ganska lätt att ta det första steget i att hälsa på främlingar och att lära känna nya människor, även fast jag ibland kan tycka att svenskarna är lite för blyga.

Högt tempo. Även på Salong Antony är tempot högt. Ägaren Tony Alkassar har klippt hår i Tuna i tre år.

Blandat. Höghusen, småhus och villor skapar kontraster i Tuna.

Foto: Claudio Britos

Promenad. Med buss eller en kortare promenad är du ganska snabbt i Tumba centrum. Foto: Claudio Britos