En timme på blå linjen, Rinkeby - Hjulsta. Foto: Mikael Andersson

Häng med en timme på linje 10

För några veckor sedan kollade vi läget på linje 11 mot Akalla. Den här gången var det dags att åka linje 10 mot Hjulsta istället, och vår vana trogen tog vi tempen på de tre sista stoppen. Vad gör egentligen folk i dessa annorlunda tider?

  • Publicerad 15:10, 3 apr 2020

Foto: Mikael Andersson

Gör det bästa av situationen

13.30. Vi börjar vår resa i Rinkeby där vi möter Nura Ibrahim, som driver butiken Nura Fashion. Hon är i full färd med att sortera bland kläderna.

– Det är väldigt lugnt just nu, så jag passar på att göra allt praktiskt. Det var svårt att gå runt innan och ännu svårare nu, hyrorna här är höga och många butiker runt omkring mig har fått slå igen. Det är väldigt synd. Jag älskar dock att driva eget; att få ha min egen business och kunna bestämma mer själv över min tid.

Foto: Mikael Andersson

Leksugen

13.50. Vi fortsätter till Tensta centrum. Kais Rashid och dottern Rodina är hemma från jobb och förskola, och har gått ut för att leka en liten stund. De är vid gott mod.

– Man blir glad när man ser att folk är ute, som håller distans men ändå umgås. Det får en att känna hopp. Livet måste få pågå, man kan inte gå runt och vara för rädd. Rodina tycker att det är tråkigt att inte få träffa sina kompisar, men jag har sagt att det nog inte dröjer alltför länge innan hon får göra det igen.

Foto: Mikael Andersson

"Folk hjälper varandra"

13.55. Fuat Duyar, 20, sitter också och tar det lugnt i Tensta centrum. Han är ledig från jobbet, och njuter av att få vara ute i solen.

– Här i Tensta känner alla varandra, de flesta är från olika länder men har en enorm kärlek sinsemellan, säger han, samtidigt som ett gäng killar går förbi och hälsar. Fuat hejar glatt tillbaka.

– Du ser, det är exakt det jag menar! Jag är trött på bilden som media ofta förmedlar av förorten; de tar aldrig upp allt det bra. Som nu till exempel, folk hjälper varandra att handla och underlätta för varandra i kristider. Det är en sådan sammanhållning.

Foto: Mikael Andersson

Sola och distansskola

14.20. Vi har anlänt till vår slutstation, Hjulsta. Emilia Barsom, 18, och Ayan Mohammadi, 18, har bänkat sig i solen med datorn i högsta hugg. De går sista året på gymnasiet och det är distansundervisning som gäller just nu, till bådas förtret.

– Jag är helt ärligt jättebesviken, jag ville verkligen visa vad jag går för nu sista terminen, säger Emilia.

– Vi saknar faktiskt att ha ett sammanhang. Jag har dock praktikvecka just nu men känner mig lite snorig, så jag stannar hemma för säkerhets skull, säger Ayan.

Stockholm Direkt