Foto: Mikael Andersson

Häng med en timme till vårsköna Flysta

Stämningen är lugn och våren har gjort sitt intåg. Turen har kommit till Flysta i vår artikelserie där vi besöker olika platser i Västerort. Vart tycker du att vi ska bege oss härnäst? Mejla ditt tips till vasterort@direktpress.se.

  • Publicerad 11:49, 3 apr 2019

Lars Heiwe gillar sina kvarter. Foto: Mikael Andersson

"Finns inget bättre"

15.25. Lars Heiwe är en inbiten Flystabo. Han har bott här sedan 1974, och har inga planer på att flytta.

– Det finns inget bättre ställe, jag har trevliga grannar och det är lugnt och skönt här. Det enda som har förändrats sedan jag flyttade hit är parkeringsskyltarna. Dem gillar jag inte, det blir ju att bilarna flyttar runt och har svårt att hitta parkeringsplatser.

Malin Andersson med hunden Ibra. Foto: Mikael Andersson

Saknar en hundrastgård

15.12. Utanför Coop står Malin Andersson tillsammans med hunden Ibra, 4 år. Hon har bott i Flysta i ett år, och gillar området.

– Jag har bott på värre ställen om man säger så. Det är jättelugnt här och bra med affärerna. Det jag saknar är en hundrastgård, så Ibra kan få springa fritt.

Ibra är en blandning av amstaff och pitbull, och Malin berättar att många kommer fram och frågar om han är farlig.

– Men han är världens snällaste!

Bernt Nord beskär äppelträd i vårsolen. Foto: Mikael Andersson

Flyget inga problem

15.32. Uppe i äppelträden står Bernt Nord i sin trädgård och klipper grenar. Tidigare drev han en cykelbutik i Norra Ängby, som har blivit ett riktigt familjeföretag.

– Min pappa hjälpte mig med affären, och nu har min son tagit över den. Och hans grabb är där, sen har jag ett barnsbarnsbarn som är fyra år och har hjälpt till.

Ovanför oss svischar flygen mot Bromma förbi. Att flygplanen går lågt över Flysta är inte ett problem anser Bernt.

– När man var grabb var det fyrmotoriga propellerplan som brummade i en minut, idag hörs planen i 6 till 8 sekunder. Det går inte att göra något åt flyget. Men när jag har kompisar från landet här, slänger de sig nästan på golvet när de hör flyget, säger han och skrattar.

Hugo Danielsson övar på att cykla tillsammans med mamma Annica. Foto: Mikael Andersson

Cykeltider

15.53. På cykelvägen kommer Hugo Danielsson, fem år, trampandes på väg hem från förskolan. Bakom går mamma Annica som håller ett stadigt tag om hjälppinnen. Hugo började öva på cykeln förra sommaren.

– Men det är svårt med balansen. Vi brukar cykla till lekparken. Nu ska vi hem till farmor som är här från Småland, hon har bakat kringlor med pärlsocker på.

När tror du att du kommer kunna lära dig cykla själv?

– När jag blir sex år!

Rabatter och skogsdungar blomstrar nu – här scilla som tittar fram. Foto: Mikael Andersson

Skön plats att lapa sol på. Foto: Mikael Andersson

Beslut om skola på Solhems BP skjuts upp

Nyheter Förslaget får kritik från flera håll SpångaDirekt har tidigare skrivit om förslaget att bygga en skola på Solhems bollplan. Detta för att behovet av fler skolplatser ökar när Bromstensstaden byggs. Men förslaget har mötts av kritik från...måndag 24/2 16:55

Stor loppis ska arrangeras i Hässelby

Nyheter Går av stapeln i vår I maj är tanken att en stor loppis ska gå av stapeln i Folkets Hus i Hässelby villastad. En första förfrågan i en Facebookgrupp har väckt mångas intresse.måndag 24/2 16:38

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt