Massiv. Den gigantiska anläggningen består av sju värmepumpar som varje år styr upp över 1 200 gigawattimmar. Foto: Sacharias Källdén

Häng med in i hemliga jätteverket

100 meter – rakt upp i luften. Följ med med dit där ditt gamla avloppsvatten blir till värme i elementen. Det här är den största anläggningen i världen i sitt slag. Och den ligger i Hammarby sjöstad.

  • Publicerad 07:30, 8 mar 2020

Det tar en hel minut att åka upp. Hissen, modell klaustrofobi, hackar sig stadigt framåt med hjälp av kugghjul.

– Ja, det finns en stege också. Om det skulle bli strömavbrott medan man är där uppe. Men ja, du kan ju tänka dig att det kan bli lite halvjobbigt. Då tar du dig nog inte ur sängen dagen efter, säger Bo Berndtsson.

Rymdskepp? Nej, bara Hammarby Sjöstads värmeverk. Foto: Sacharias Källdén

Flamingo. I den långa gången som ser ut som ett rör ovanför tvärbanan färdas man till den centrala delen av verket. Foto: Sacharias Källdén

Från toppen av skorstenen, där det finns ett stort inglasat rum, har man fri sikt över hela Södermalm från andra sidan vattnet i Södra Hammarbyhamnen. Ut genom den 100 meter höga vita pelaren sprids diskreta renade rökgaser från Hammarbyverket nedanför: världens största anläggning för att förvandla begagnat vatten, alltså det som spolas ut genom stadens alla avlopp, till fjärrvärme.

Minskar utsläppen

Förr i tiden hade varje område, kvarter eller till och med hus en egen panncentral där det eldades med miljöförstörande fossila bränslen för att hålla stockholmarna tempererat mysiga om vintern. Numera sköts det oftast med hjälp av fjärrvärme, alltså att man producerar plusgrader i en central anläggning som sedan pumpar ut dem genom rör i marken till den som ska ha.Enligt ägaren Stockholm Exergi, tidigare Fortum, har utsläppen av svaveloxid och stoft i Södermalmsluften minskat med två tredjedelar, sedan Hammarbyverket invigdes 1986. Från Henriksdals reningsverk, via en 2,5 kilometer lång ledning djupt under marken, tar man här emot renat avloppsvatten. Det är tiotusentals kubikmeter som forsar genom Hammarbyverket varje timme. Med hjälp av en komplicerad process omvandlas sedan ditt gamla diskvatten till varmt vatten som distribueras ut genom stadens vidsträckta fjärrvärmenätverk, in i elementen.

Kontrollrummet. Foto: Sacharias Källdén

Tiotusentals kubikmeter renat avloppsvatten forsar genom Hammarbyverket varje timme. Foto: Sacharias Källdén

Den gigantiska anläggningen består av sju värmepumpar som varje år styr upp över 1 200 gigawattimmar. Det räcker då till att hetta upp 95 000 tvåor under en normal Stockholmsvinter. Här finns även två pannor som eldas med bioolja, samt två elpannor, som kan backa upp när det smäller till med vargavinter.

Det kalla vatten som skapas i produktionen, en ofrånkomlig komponent, blir i sin tur till fjärrkyla till luftkonditionering, kylrum, och så att Tele2 arena och Globen är coola nog för att kunna styra upp is att åka på när det krävs.

– Det är en bra typ av återvinning det här. Det är viktigt att ta till vara på energin i avloppsvattnet. Då slipper vi ta till annan energi för att värma oss, förklarar Bo Berndtsson, som hängt med ända sedan starten på Hammarbyverket. Då som maskinist, nu som driftledare.

Skyddsobjekt

I det stora kontrollrummet sitter två personer dygnet runt och ser till att allt flyter på som det ska. De 32 platta dataskärmarna får inte fotograferas – hela Hammarbyverket är ett skyddsobjekt. Förr i tiden krävdes åtta stycken riktigt feta tjock-tv:s, som specialbyggdes för 50 000 kronor styck, för att göra jobbet.

– Om stockholmarna vet vad vi gör här inne? Nä, det tror jag nog inte. De tror nog bara att det här är en fabrik som vilken som helst, säger Berndtsson.

Vyn uppifrån tornet. Foto: Sacharias Källdén

Och så här ser det ut nerifrån. Foto: Sacharias Källdén