Dancehall. Jade Dockery håller i danskurser för barn och ungdomar i huset under hösten. Foto: Mikael Andersson

Häng med in i Huset på höjden

Nu har Järfällas nya kulturhus slagit upp portarna för besökare på Söderhöjden. Dancehall och musikproduktion är några av grejerna som stått på schemat första öppningsveckan.

  • Publicerad 16:29, 31 okt 2018

– Och så sträcker vi upp armarna i luften, som att vi ska ta tag i en gren som hänger ovanför!

I danssalen längst in i Huset på Höjden, håller Jade Dockery en dancehallkurs för barn. De snappar fort upp dansstegen och härmar Jade som står längst fram vid spegelväggen – även om ett par deltagare är mer intresserade av att gå ner i split än att hänga med i koreografin.

Jade Dockery ska hålla flera dancehallkurser här under hösten för barn och unga i olika åldrar.

– Dancehall är en unik dansstil med skön karaktär, alla steg har en bakgrund och man får lära sig mycket om Jamaica som dansen och musikstilen kommer ifrån, berättar hon.

"En sån här plats behövs"

I ett annat av alla rum i huset pumpar det musik ur en studio, där ett gäng killar lär sig grunderna i att producera musik på en dator.

– De lär sig hur programmet funkar, men jag försöker också få dem att tänka kreativt och visa att det finns en framtid i musiken. Och visa att det handlar om att samarbeta, säger Iram Al-Ojaili, musikstudioansvarig i huset.

Han är på plats två dagar i veckan året ut, och planen är att dra dit stora musikproducenter som får berätta om hur de gjort karriär.

– Det behöver inte vara så svårt som man tänker sig, mycket handlar om vilja. Jag tror en sån här plats behövs här på Söderhöjden. Det finns mycket man kan göra istället för att dra runt ute, säger Iram.

LÄS ÄVEN: Klart: Då invigs Jakans nya kulturhus

Musik. Iram Al-Ojaili håller i en kurs i musikproduktion, och visar hur olika program funkar. Foto: Mikael Andersson

Rundtur. Erika Magnusson är verksamhetsledare i huset. "Jag hoppas att människor i alla åldrar hittar hit", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Mycket aktivitet

I den avlånga byggnaden finns danssal, musik- och filmstudior, mötesrum, vad som ska bli ett galleri och en minibiograf. Allt är inte klart än, och tanken är att känna in vad som efterfrågas framöver. Flera olika föreningar ska hyra in sig i lokalerna, och förhoppningen är att fler och fler ska hitta dit med tiden.

Ute i entrén ligger kaféet Ryati, där Lucho Villalobos slagit sig ner vid ett bord. Han är en av tre som driver kaféet, som också är en verksamhet som sysselsätter personer som av olika skäl står långt från arbetsmarknaden.

– Kultur är ett bra sätt att stimulera sig, så vi tänker att vi kan skriva manus ihop och kanske sätta upp en pjäs med de som jobbar hos oss, säger han.

Det finns också planer på att arrangera temakvällar i kaféet.

– Det finns många som är kulturintresserade här i området, och det är väldigt mångkulturellt. Vi tänker oss kulturkvällar med till exempel eritreanskt tema i mat, dans och annat.

Lucho Villalobos är själv uppväxt på Söderhöjden och började skolan i de lokaler där Huset på höjden ligger i dag, året efter att han kom till Sverige från Chile.

– Jag lärde mig svenska precis här i slutet av 70-talet! Och nu är jag tillbaka, säger han och skrattar.

LÄS ÄVEN: Järfällahus får vite på över en halv miljon

LÄS ÄVEN: Grannar taggade på Söderhöjdens nya kulturhus

Husets öppettider

Måndag, tisdag, torsdag och fredag klockan 11-19

Onsdagar klockan 11-21

Lördagar klockan 11-15

Huset på höjden ligger på Engelbrektsvägen 45 i Jakobsberg.

Huset är öppet för folk i alla åldrar och föreningar kan hyra in sig för att hålla i kurser och evenemang där.