Takrensning. Bosse Edman och Rolf Jonsson och rensar takrännan på en av slottets paviljonger. Foto: Mikael Andersson

Häng med till högre höjder i Görväln

I vår artikelserie "En timme i" landar vi denna gång i Görväln. Där träffade vi på bästisarna Leffe och Nicklas som paddlat i Mälaren, och hängde med upp på högre höjder.

  • Publicerad 16:43, 17 jan 2020

Görvälns slott har varit inspelningsplats för både film och tv. Foto: Mikael Andersson

Anrikt slott

14.10. Görvälns slott har anor från 1600-talet. Byggherren lystrade till namnet Elsa Elisabeth Brahe, som tillhörde dåtidens högadel. Slottet med huvudbyggnaden och flyglar började byggas 1659, och hela kalaset stod klart 1675.

Sedan dess har det byggts om flera gånger, och används idag som hotell, restaurang och konferensanläggning. Det har också varit inspelningsplats för filmen "Ondskan" från 2003, och tv-programmet "Stjärnorna på slottet" från 2011.

"Jag brukar ta en stol och sätta mig mitt i hagen så samlas alla får runt mig som en sol", berättar Karin Fosselius från föreningen Görvälnlammet. Foto: Mikael Andersson

Fåren pysslas om

13.50. I ladugården där föreningen Görvälnlammet håller till, träffar vi det gifta paret Karin och Henry Fosselius, men också ett 30-tal får och två katter. Karin har varit med och tagit hand om fåren sedan början av 90-talet, och stormtrivs med dem i närheten.

– Jag brukar ta en stol och sätta mig mitt i hagen så samlas alla får runt mig som en sol, berättar Karin Fosselius.

Efter en timme på Mälaren med kanoter är det fikadags för Nicklas Skoglund och materialaren Leffe Persson. Foto: Mikael Andersson

Paddling i Mälaren

14.21. Nedanför slottet vid sjön, huserar föreningen Järfälla kanot- och roddklubb. Vid deras stuga träffar vi medlemmen Nicklas Skoglund och materialaren Leffe Persson. De har precis varit ute på sjön och torkar av sina kanoter.

– Det blir som en ritual efter varje gång man har paddlat. Jag som materielare är väldigt noga med att hålla grejerna i bra skick, säger Leffe Persson.

Efter en timme på sjön står kaffe och bastning på schemat för vännerna.

Slottsutsikten från taket. Foto: Mikael Andersson

Taken rensas

14.40. På en av slottets paviljonger står vännerna och kollegorna Bosse Edman och Rolf Jonsson och rensar takrännan. De tycker att det bästa med jobbet är att få komma ut till trevliga platser som Görväln, och slippa strulet i staden.

– Det är härligt att komma ut i den här fina miljön och att få jobba med så fina byggnader, säger Bosse Edman och kollar upp mot slottet.

Stockholm Direkt