Hundpromenad, nyproduktion av bostäder och gångstavar i högsta hugg, var några av de saker som JärfällaDirekt stötte på längs Bolinder strand. Foto: Mikael Andersson

Häng med till hurtiga Bolinder Strand

Med både Mälaren och skogen runt husknuten duggar de promenadglada tätt längs Bolinder strand. Vi stöter på vovvar, tvåbenta med gångstavar och en granne som bryr sig lite extra om kvarterets fåglar.

  • Publicerad 16:31, 6 dec 2019

Nu har turen kommit till Bolinder strand i vår serie där vi hänger på en plats i Järfälla i en timme. Var borde vi bege hos härnäst? Mejla och tipsa till jarfalladirekt@direktpress.se

Foto: Mikael Andersson

Fågelmatning pågår

12.52. I det sista bostadshuset innan skogen tar vid står Lisa Cederlilja och fyller på fågelmat. Något hon gör två till tre gånger i veckan – två liter åt gången. Maten finns på andra sidan stängslet från huset där hon bor, så att inte katten ska hoppa på fåglarna.

– Fåglarna äter mycket! Ju kallare det är, desto mer käkar dem. Det är många av dem här, det är så nära skogen. Matningen är inte något vi har en plan för i min bostadsrättsförening, utan något jag gör för att jag vill. Jag tycker att de är supersöta!

Foto: Mikael Andersson

Hundpromenad längs vattnet

13.13. Leka med pinnar och bege sig ut i skogen. Det är favoritsysslorna för den fyrbenta Bolinder-strandbon Max, som är ute i snön med husse Hans Svedin.

Max är en korsning mellan bland annat italiensk vinthund och irländsk fårhund, och beter sig sina 2,5 levnadsår till trots "som en valp", enligt Hans.

– Han är otroligt snäll och lekfull!

Hans Svedin har bott i området sedan det var nytt, och bor högst upp i ett hus vid vattnet. Maxpromenader blir det flera gånger per dag, gärna i skogen om Max får välja.

Foto: Mikael Andersson

Redo med gångstavarna.

13.05.

– Är det fint väder promenerar jag längs stranden, är det blåsigt går jag i skogen! Jag vill ha möjlighet till motion.

Monica Wistedt flyttade till Bolinder strand när de första husen stod klara 2007, för att hon ville ha ett mindre boende och komma nära naturen.

– Det har hänt väldigt mycket här i området, det har byggts så mycket. Jag hade en vän på besök nyligen som själv är gammal Kallhällsbo och inte varit här på några år, och som nästan inte kände igen sig. Promenaden mot Görväln har blivit väldigt fin, det var bara en stig när jag flyttade hit.

Foto: Mikael Andersson

Gammalt möter nytt

13.40. Kallhälls ursprung sitter i fabrikslokalerna från förr som fortfarande står stadigt bakom de nybyggda bostäderna vid vattnet. Industrin Bolinders var det som gjorde Kallhäll till bruksort, och fick hela området att växa fram.

Men de gamla lokalerna har sedan många år tagits över av helt andra aktiviteter – som kampsport och Friskis & Svettis. Och JM fortsätter sitt byggnadsprojekt i kvarteren, och bygger nu över 200 nya bostäder. Bolinder terrass och Bolinder entré lystrar de senaste projekten till.

Stoj och lek i "nya" Skälbyparken

Häng med på en timme i Viksjö centrum

Häng med en timme i Kallhäll

Häng med en timme i Barkarby