Vi tar tempen på Vällingby under förmiddag. Bland annat får vi "gissa låten" på parkleken Ådalen tillsammans med Anton Eliasson (till vänster) och Vilmer Ulmert Östh. Foto: Mikael Andersson

Häng med till Vällingby under en förmiddag

Konstnärsplaner, starka pensionärer, lugn på bibblan och leksugna barn. Vi gav oss ut för att ta tempen på Vällingby under en förmiddag och stack in huvudet på fyra av områdets mötesplatser. Här finns något för alla oavsett om du är stor eller liten, kreativ eller vetgirig, sugen på träning eller vila. Häng med!

  • Publicerad 11:49, 16 apr 2018

Klockan 9.30: Konstnärsplaner på Jämtlandsgatan

Till hösten ska det bli ett ateljéhus i de gamla kontorslokalerna på Jämtlandsgatan 161. Konstnärer kommer få hyra in sig hos hyresvärden Svenska bostäder och driva verksamhet där. Just nu utbildar Kulturförvaltningen konstnärer i hur man kan jobba i ateljéhus. Just den här dagen besöker omkring 13 konstnärer lokalerna för första gången.

"Det här är en helt unik satsning och ett sätt för oss att få lokaler som är anpassade helt för vår verksamhet", säger konstnären Anna Arsjö.

Förutom att konstnärerna ska få möjlighet att jobba med sin konst hoppas flera av dem att boende i närheten ska bli involverade.

"Det kan bli barnaktiviteter, krokikurser eller workshops. Och att vi ställer ut vår konst i ett galleri här", säger konstnären Stina Velten.

Spanar. Anna Arsjö och gäng andra konstnärer spanar in lokalerna i det som ska bli ett Ateljéhus i Vällingby. Foto: Mikael Andersson

Klockan 10.00: Skrotlyft på Växthuset

På Växthuset, en mötesplats för seniorer över 65 år i Hässelby-Vällingby, är det full fart i gymmet. Det är gratis att träna här och för att få göra det behövs en medicinsk anledning. Sjukgymnast Lena Markström förser alla med personliga träningsprogram.

"Det är lite nostalgi för när jag jobbade gymmade jag. När jag gick i pension berättade min vän Antia att hon går hit och "lyfter skrot". Jag tyckte att det lät så häftigt", säger pensionären Bjarne Granlund.

Pressar. Gymmet på Växthuset är fyllt av pensionärer som "lyfter skrot". Foto: Mikael Andersson

Klockan 10.45: Flitens lampa på bibblan

Inne på Vällingby bibliotek samsas förskolegrupper som ska låna böcker med besökare som använder bibblans datorer. Uppe på övervåningen träffar vi studenten Stephanie Källberg som bor i Vällingby. Hon är här för att skriva på sin C-uppsats i turismvetenskap.

"Det brukar inte gå så bra att plugga hemma så jag går ofta hit till biblioteket. Ibland läser jag en bok i pauserna. Jag skriver C-uppsats om tågresor med Interrailkort inom Europa", säger hon.

Pluggar. Vällingbybon Stephanie Källberg gillar att sitta på bibblan när hon skriver på sin C-uppsats. Foto: Mikael Andersson

Klockan 11.30: Parklekshäng i Ådalen

När vi knackar på hos parkleken Ådalen sitter barnen och fritidsledaren Edmund och äter lunch. Under eftermiddagen ska de åka på skejtutflykt till Rålis.

"Vill ni ha något, kaffe eller te?" frågar Anton Eliasson och kompisen Vilmer Ulmert Östh.

De och Vilmers tvillingbror Linus går i årskurs fem i Vällingbyskolan och brukar gå hit varje dag efter skolan.

"Jag brukar spela synt eller fotbollsspel. Man kan också bara sitta och mysa i fatboysen (en typ av saccosäckar, reds anm.)", säger Vilmer.

Fyllt av pyssel

Killarna visar en krokodil som någon lagt i kylskåpet för att skrämmas. På väggarna sitter pyssel från alla år som fritidsgården funnits.

"De där dockorna gjordes nog innan vi föddes. Men pärlplattan där har Linus gjort, säger Anton och pekar på en stor AIK-pärlplatta.

Men inget parklekshäng utan fotbollsspel. Jag och Vilmer teamar upp mot Anton och Linus. Ganska snabbt blir det ett-ett men efter ett blixtsnabbt skott lyckas Anton och Linus avgöra matchen.

"Jaaaa", skriker de och alla (även min lagkamrat Vilmer) ställer upp sig för en segerdans.

Målskytt. Anton och Linus tog hem segern i matchen mot Vilmer och vår reporter när vi besökte parkleken Ådalen. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

DEBATT. "Modigt utspel om alternativ till drogstraff lovar gott"

Debatt Ordföranden för Brukarföreningen i Stockholm positiv till nytt utspel En nollvision för skador och dödlighet i samband med användning av droger vore mycket mer modernt och än en nollvision för droganvändning i sig, skriver Niklas Eklund från Brukarföreningen Stockholm.måndag 16/7 12:30

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 11:53