Oscar Målevik och Anna Cardelius har byggt, målat och sytt kuddfodral hela sommaren. Den första september öppnar de. Foto: Emelie Molinder/Haga Tårtcompani & Bageri

Hängvänligt finkondis till Fredriksdal: "Lokala bageriet är som en polare"

Nu får Fredriksdalsborna en ny polare. Haga tårtcompani vill vara som en kompis man kan hänga hos. Till vännerna hör sedan tidigare både kondiskonnässörer och Lady Gaga.

  • Publicerad 16:49, 23 aug 2016

Om någon är sugen på en tårta med till exempel litchi så testar vi gärna det

Kritikerrosade konditoriet Haga tårtcompani finns redan i Vasastan och på Kungsholmen. Den första september öppnar de filial i nya Sjöstadsområdet Fredriksdal, precis vid Skanstullsbron.

– Det känns som en röd tråd att vi öppnar på lite ruffiga ställen där det byggs mycket. Ställen som är up and coming och där det känns positivt att något nytt och fräckt öppnar, säger Oscar Målevik som tillsammans med Anna Cardelius äger bageriet.

På tårtkompaniet kommer man utöver att mumsa tårta kunna köpa bröd, bullar, kaffe och luncher. Till våren finns planer på en stor uteservering med utsikt mot slussen. Oscar och Anna vill att bageriet ska vara ett ställe som man kan komma och hänga på.   

– Folk blir ofta patriotiska när det kommer till deras lokala bageri, det blir som en polare, säger Oscar som menar att det är lätt att bli tight med sina kunder.

När Södermalmsnytt besöker är det fortfarande byggarbetsplats. Anna och Oscar har byggt, målat och inrett det mesta själva, Oscar berättar att han snart är klar med kuddfodralen.

– Dels sparar man in på kostnaderna när man bygger själv och dels är vi säkra på att vi kan öppna i tid, eftersom det är vi som gör det, säger Anna.

Lokalen är öppen och tårtorna kommer att skapas på plats, med full insyn från besökarna, lite som på en pizzeria. Kunderna får gärna komma med smakförslag.

– Vi är lekfulla och har gärna en dialog med våra kunder. Om någon är sugen på en tårta med till exempel litchi så testar vi gärna det, säger Oscar.

Det här är tredje bageriet ni öppnar, planerar ni att bli en kedja som Fabrique?

– Nej, gud nej! Vi vill att det ska kännas personligt, alla ställen är mer eller mindre fristående och produktionen sker på plats. Vi har i och för sig pratat om att öppna i andra länder, men jag tror vi får stilla oss lite nu, säger Oscar.

Det tycks finnas bagerier i varje gathörn, är inte marknaden mättad?

– Definitivt inte. Det är lättillgänglig vardagslyx, något som alla kan unna sig, säger Oscar.

Ni har tidigare fått tårtbeställning av Lady Gaga, vilka kändisar hoppas ni locka till Fredriksdal?

– Jag har sett Veronica Maggio gå runt på gatorna här, hon är så välkommen. Sen vore det ju kul om Adèle hörde av sig, säger Oscar.

Vad: Tårtor, bullar, bröd och luncher.

När: Invigning den 1 september från kl 07.00.

Var: Hammarby Allé 1.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.