Bortaplan. M-twittraren Hanif Bali fick spontana applåder en gång under debatten, men mest hejade publiken på Nooshi Dadgostar (V) från Botkyrka. Foto: Petter Beckman

Hanif Bali, M, blev (nästan) sams med vänstern i Skärholmen

Hanif Bali (M) hade klart svårare än Nooshi Dadgostar (V) att plocka poäng under söndagkvällens val-kick-off i Skärholmen på söndagkvällen. Men den befarade pajkastningen uteblev och i en avgörande fråga höll V-politikern faktiskt med M-sluggern.

  • Publicerad 22:23, 14 jan 2018

Nej, något varmt och vänskapligt möte blev det inte, när 127:s röster räknas lät twittersluggern Hanif Bali (M) debattera mot V:s bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar från Botkyrka, på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen i Skärholmen.

LÄS MER: Här röstar mindre än hälften - unga vill bryta trenden

På sociala medier, innan debatten, trodde många att det skulle bli ett meningslöst bråk. Men konferensieren Siduri Poli, grundare till Changers Hub i Botkyrka, lyckades få de båda motpolerna att hålla hyggligt sams.

Båda fick frågor om hur det gick till när de engagerade sig politiskt. Hanif Bali svarade på varför han twittrar.

– Jag försöker opinionsbilda och bryta tabun, sa han, och tog exemplet med brottsligheten i förorterna som blivit värre, samtidigt som de vanliga "tyckonomerna" länge låtsades att allt var tryggt och lugnt.

Men Nooshi Dadgostar köpte inte det resonemanget:

– Det är inget tabu att prata om invandrare, alla gör det varje dag. Det största tabuet idag, det är att tala om varför det är så stora ekonomiska klyftor. Den politik vi haft gynnar bara den som äger stora fastigheter eller bor i fina områden. Och de får bidrag av oss andra, för att någon ska städa deras hus eller lägenhet. Det är det största tabuet, det pratar man inte om på twitter!

Nooshi Dadgostar pratade också om den växande rasismen och drog hem de största applåderna med sin programförklaring:

– Vi vill minska de ekonomiska klyftorna, vi vill flytta över mycket pengar från de rika.

Men även Hanif Bali fick spontana applåder efter att ha berättat om sin tuffa uppväxt i olika fosterfamiljer och hur han förstod att man som individ faktiskt kan påverka sitt eget liv, att allt inte är kört bara för att man har utländsk bakgrund och bor i orten.

– För mig finns det en väldig fara i att säga "ingenting är inom din kontroll, det är de rika jävlarna, det är rasismen", allt det där som du inte kan påverka själv.

– Det är klart det finns rasism, det är klart det finns människor som redan på förhand har allting fixat för sig. Men om du tar bort människors agens (alltså förmåga till handling), då kommer du ingenstans. Och då blir samhället ännu mer orättvist, sa Hanif Bali, vilket många i publiken gillade.

Och Nooshi Dagdostar sa inte emot:

– Jag håller med. Det är inte så att vi är svaga. Det är vi i orten, när vi organiserar oss, som kan skapa förändring. Vi kan välta hela samhället om vi vill!

Det var först på slutet, när några minuter återstod av debatten, som det hettade till en aning när en S-politiker i publiken ville debattera med Hanif Bali och Bali avbröt henne irriterat. Då buade publiken och tyckte att han var respektlös.

Annars slutade kvällen i samstämmiga uppmaningar till publiken att använda sin röst i höstens val och att göra allt för att påverka vänner, släktingar och arbetskamrater till att göra det samma.

Och organisationen 127:s röster räknas, som stod bakom den mycket välbesökta kvällen, visade sin sista och avgörande kampanjfilm: "Vi bjuder in till Sveriges första partiledardebatt här i Skärholmen".

– Det är målet. Det är vårt nyårslöfte. Sprid det här så mycket ni kan, uppmanade arrangörerna Amal Ali Hassan och Adonay Kidane.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.