Fotosession. "Jag brukar gå runt till olika platser för att hitta bästa ljuset. Ibland går jag runt hela terrassen!" säger Hanna Ek som formar grönsakstallriken till konstverk. Foto: Mikael Andersson

Hanna gör konst av grönsaker: "Matlagning är rogivande"

Hur ska man få barn att äta frukt och grönt? Genom att leka med maten och förvandla det gröna till konstverk. Så gör kocken Hanna Ek, och det har blivit en succé. Sina kreationer sprider hon i sociala medier.

  • Publicerad 16:39, 30 aug 2019

Pumpa, brytbönor och tomater samsas om utrymmet i odlingslådorna. Här, på den grönskande takterrassen en trappa upp från lägenheten där Hanna Ek bor med sin familj, brukar hon fota sina matkreationer.

– Ibland är det inte så kul när det blåser, och små blad försvinner iväg. Då får man vara snabb!

Det drog igång för något år sedan. Hanna, som är utbildad kock, fick jobb på ett föräldrakooperativ där barnen inte käkade särskilt mycket grönsaker.

För att ändra på den saken började hon göra roliga uppläggningar och små konstverk av grönsaker, frukt och blad – och det blev succé. Sedan dess har hon fått höra att några av barnen bett om att få äta mer grönsaker hemma.

– Jag har ofta med barnen i köket på jobbet, och frågar hur jag ska skära så att de får skapa sina fat själva. Ett barn ville ha giraffer, så då gjorde jag det. Jag har också fått önskemål om en ratt gjord av vattenmelon. Det var så specifikt, från ett barn som var nyss fyra år fyllda!

"Känns häftigt att påverka"

Även hemma ägnar hon mycket tid åt kreationerna, och de kan kan ta alltifrån en kvart till över en timme att göra. Resultatet fotograferas och hamnar på Instagram.

– Jag får idéer utifrån vad vi har hemma, och använder mycket av det vi odlar. Mina barn tycker att det är jättekul, men de börjar bli vana. 'Ett till fat!', haha.

Hanna Ek äter själv en nästan uteslutande växtbaserad – alltså vegansk – kost sedan många år tillbaka, och gillar att sprida tänket vidare.

– Det känns häftigt att man kan påverka och inspirera barnens livslånga val. Med en hållbar kost som barn är det större chans att det följer med senare. De förknippar grönsaker med något roligt, inte ett argt 'ät dina grönsaker!'

Ingredienser. Honungsmelon, nori, kiwi, egenodlad mynta och salta pinnar. Eller två katter som tittar på solnedgången ihop. Foto: Mikael Andersson

Ätbar konst. "Det blir inte några dyra materialkostnader, jag tar det som finns hemma och allt äts upp" Foto: Mikael Andersson

Inspirationen kommer från liknande konton i sociala medier, som drivs av personer från världen över – men oftast börjar det för Hanna med en egen bild i huvudet som det kliar i fingrarna efter att förverkliga.

– Man är helt inne i det man gör och tänker bara på det man skapar. Överhuvudtaget är matlagning så för mig. Jag lagar mat på jobbet, till barnen när jag kommer hem, och kanske nån chutney på kvällen. Matlagning är rogivande.

Vad tänker du om att konstverken inte blir bestående?

– I och med att jag fotar dem, vilket är en viktig del, blir de bestående. Jag och barnen kan kolla på foton och de kan säga 'Just det, den! Det var jag som åt ögat'!. Men det vore kul att ha en fysisk bok, det är något annat än att kolla på en skärm.

Hur ska man hitta tiden en vanlig vardagskväll för att göra en sån här tallrik?

– Man måste inte göra värsta uppläggningarna. Att det är lite olika färger eller att lägga maten som en blomma eller ett mönster kan räcka. Och barn kan bli avskräckta om man blandar allt i småbitar i en sallad, större bitar är oftast bättre.

– Men ibland orkar man inte, så då kokar jag lite pasta, steker tofu och skär upp grönsaker.

Så du har såna dagar också?

– Ja, självklart!

Grönsakskonstnär

Namn: Hanna Ek

Ålder: 35

Bor: Johannesfred, med sambo och två barn.

Gör: Skapar ätbara konstverk av helt växtbaserad mat, oftast frukt, grönsaker och ätbara blommor. Är utbildad kock och jobbar i ett föräldrakooperativ.

Konstverken skapas både på jobbet och fritiden, och hamnar på Instagramkontot @lekmedmaten.

Hannas tips för att få barn att äta grönsaker: Fortsätt erbjuda det även efter tio "nej!", och föregå själv med med gott exempel genom att äta grönsaker.