Hans barnbok kan vinna internationellt pris

Sundbybergsbon och författaren Michael Wiander har skrivit Sveriges bästa kokbok för barn, enligt Gourmand Award 2020. Nu har han chans att prisas internationellt.

  • Publicerad 11:48, 14 jan 2020

"Marias kockskola / Dexter Olsson adventures" blev i november utsedd av Gourmand Award till Sveriges bästa kokbok för barn. Nu tävlar den i kategorin världens bästa kokbok för barn.

Recepten har Sundbybergsbon Michael Wiander hämtat recept från sina böcker om Dexter Olsson.

– Det är pizza, pasta, chokladbollar och munkar. Totalt politiskt inkorrekt, men jag har minskat ner på sockermängden, säger Michael Wiander.

Alla bakverk i boken är veganska och maträtterna är vegetariska, berättar han.

– Mat är min största hobby. Jag har koll på vad som är nyttigt, men irriteras när det blir för mycket. Fokus måste vändas; livets mening är inte mat utan vänskap och kärlek, säger Michael.

Han visar upp en bild som en familj har skickat på en femårig pojke som hugger in på en pizza han gjort själv. Pojken ser härligt stolt ut.

– Bästa uppskattningen jag kan få.

Började med manustävling

Debutboken om Dexter Olsson, som är en tioårig äventyrare, gavs ut 2017. Det tog dock tio år efter att Michael Wiander skrivit klart den innan han skickade iväg boken till olika förlag.

Planen är att det ska bli tolv böcker, den sista ska gå till Sydamerika. Dessförinnan ska Dexter, apan Tomas, musen Max med flera bland annat resa västerut med transsibiriska järnvägen.

– Jag har ett 30-tal skolbarn och lärare som kritiker. Även min fru. De läser innan böckerna går i tryck, säger Michael.

Senare under året kommer det att spikas vem som tar hem utmärkelsen världens bästa kokbok för barn.

Här är Dexter Olsson

Vanlig kille, runt 10 år och ingen hjälte.

Känner sig missförstådd och ensam.

Föräldrarna är skilda och morfar är tryggheten.

Reser tillsammans med vänner runt i världen med U-båt.

Älskar äventyr, historia, geografi och matkultur.

Tycker inte om skräck och monster.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt