PRISAS. IImad Elabdala har utsetts till en av tre "Change Leaders 2018". Foto: Pressbild

Hans bok ska hjälpa miljontals barn på flykt

Imad skrev en bok om flyktingbarnet Sarah som nu sprids över världen. Ikväll prisas hans startup-företag för arbetet med att hjälpa flyktingbarn att komma över sina trauman.

  • Publicerad 19:05, 30 jan 2018

Det är organisationen ”Reach For Change” som varje år utser ett antal personer som arbetar för att göra livet bättre för barn i Sverige. Nu står det klart att stockholmaren Imad Elabdala och hans startup-företag Kidnovation är en av de tre som utses, något som offentliggjordes ikväll på Fotografiska.

– Det känns fantastiskt kul och är ett kvitto på att mitt arbete är på allvar. Hundratals med personer har nominerats men jag har valts ut, säger Imad Elabdala som kom från Syrien till Sverige 2013.

Kidnovation arbetar för att hjälpa flyktingbarn att behandla sina svåra minnen. Imad var själv på torget i Homs och demonstrerade när Syrienkriget bröt ut 2011. I två år arbetade han som journalist för att försöka sprida vad som hände i Syrien under kriget, sedan tvingades han fly.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Sverige fick han direkt arbete som ingenjör och lyckades starta om på nytt. Men, som så många andra krigsdrabbade, led han av många hemska minnen från kriget. Han hade posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, och mådde inte alls bra.

– Jag fick dock professionell hjälp och då förstod jag hur många barn som behövde samma typ av hjälp som jag, men som inte får det. Det är dem jag vill hjälpa, säger han.

Det Imad gjorde var att samla in fakta från vetenskap och forskning, samt intervjuade psykologer och samtalsterapeuter. Av materialet skrev han en barnbok i form av en äventyrshistoria och ska hjälpa barn att komma över sina trauman och få tillbaka hoppet om livet. Boken som heter "Sarahs journey" handlar om flyktingbarnet Sarah som får superkrafter och flyr över Medelhavet

– Metoden är att ta vetenskapliga lösningar och sedan paketera det som storytelling för att barnen ska kunna ta till sig, säger Imad.

Boken har fått stor uppmärksamhet och säljs nu vidare till 13 olika länder i Europa.

– Jag ville skapa ett verktyg som enkelt går att sprida för att hjälpa barn att läka sina hemska upplevelser från kriget. Samtidigt vill vi ge ungdomar här i Sverige en bild av hur ett liv på flykt kan se ut, säger Imad.

Kvällens utmärkelse på Fotografiska innebär att Imad blir en så kallad "Change Leader" och får möjlighet ekonomiskt stöd att arbeta vidare med sitt projekt.

– Rent pengamässigt bryr jag mig inte. Men det här innebär att verksamheten har fått en kvalitetsmärkning, eftersom den valts ut i konkurrens med så många andra. Att jag får arbeta vidare med det här, och förhoppningsvis kunna hjälpa fler barn, är det viktiga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mer

Reach for Change är en svensk ideell organisation som hjälper sociala entreprenörer att utveckla innovationer som skapar en bättre värld för barn.

Här kan du läsa mer om Imad Elabdala och hans företag Kidnovation

Förutom Kidnovation har ytterligare två utvalda nominerats: Shanga Aziz och Rogerio Silva – Locker Room Talk  samt  Sissa Pagels och Louise Lindén – Young Innovation Hub