Rrröööaaarrr. Death metal-poeten David Isberg kommer att mullra som en pisskall oktobernatt. I Stureby. Foto: Torbjörn Sundqvist

Hans death metal-poesi osar vrede

Death metal-poesi, ska det vara något att se på scen? Ja, det tycker Isberg som i sin burdusa spoken word önskar död och förruttnelse åt det normala samhället.

  • Publicerad 18:17, 20 mar 2018

– Det handlar om raseri och vrede. Om att vara en motpol mot det normala. Man ska gilla ABBA, Roxette, alla ska vara likadana och hålla sig inom ramarna. Death metal handlar om att gå utanför alla ramar.

Det säger David Isberg, death metal-musiker och death metal-poet. Med en poesisamling ute sedan förra året och den andra på gång, så kör han sitt dödsiga poetry slam live på scen. Nästa framträdande, det fjärde på första boken, blir den 28 mars på Kafé Ingenstans i Stureby.

– Min poesi är som en mörk, kall oktobernatt. Regnet öser ner och det är pisskallt. Du går uppför en backe, i motvind. Jag samlar ihop alla livets helveten och trycker ur mig det i text, förklarar David Isberg sin konst.

Uttrycket säger han kommer från 80-talet då urpunkare som Henry Rollins, Lydia Lunch och Exene Cervenka tog poesin till rockklubbarna och bara pratade på. Han har applicerat det tänket på sitt eget liv och sin livslånga kärlek till death metal, en oerhört extrem musikstil inom hårdrocken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– När jag hörde Deaths skiva "Scream bloody gore" första gången 1986 hade man aldrig hört något liknande. Mina föräldrar tyckte att det gått för långt, att sådant här gick inte att ha i ett normalt samhälle. Det är det jag menar med att death metal är raseri mot samhällets normalisering, mot alla Svenssons.

David Isberg brukar dra uppemot ett hundratal människor när han kör sina uppträdanden. Nu blir det på ett "trevligt kafé där jag kanske kan nå lite vanligt folk". Live ackompanjeras han av gitarristen från sitt band boodofjupiter (ja, det skrivs så), som spelar kafénedbantade versioner av gruppens mangel medan Isberg skaldar i mikrofonen. I death metal hör det till att sångaren growlar, alltså mullrar med oerhört dov stämma.

Kommer du att growla din death metal-poesi?

– Ja, det brukar hända.

Death metal-basist nekas att pumpa skrot i park

Det här är death metal-poesi

Delar av dikten "Memories" av David Isberg går så här:

It´s cold outside
It´s all snow and ice
A time for nothingness
A time for creation
A something in the dark
A something from my blood
There are no more barricades
A glimpse of the dark
A sound of thunder
A moment of truth
I will never say I´m sorry again
I will never plead for forgiveness again
This pain is mine and endless

Liljeholmskajen ska få utomhuspooler

Nyheter Stort allmänt bad för barn och vuxna Tre badbassänger fyllda med sjövatten – både för barn och vuxna – intill kajen. Marievik ska få stort allmänt hamnbad à la Helsingfors.fredag 19/4 10:00

Bostadsbolagen hårdgranskar svartuthyrning

Bostad ✓Anställt speciella utredare ✓Så många blir av med lägenheten ✓Ny lag kan ge fängelse eller böter Riktade insatser och heltidsanställda som utreder oriktiga hyresförhållanden. Stadens bostadsbolag säger varje år upp hundratals hyreskontrakt till följd av svartuthyrning. Samtidigt kan en ny lag...fredag 19/4 9:00