Förlikning. Niklas Hyland får sina fönster förbyggda när det byggs nya bostadsrätter på ett hud i hörnet Renstiernas gata/Åsögatan. Foto: Sacharias Källdén

Hans fönster byggs för när SoFo växer

Efter år av strider ska bygget av 21 bostäder ovanpå ett sekelskifteshus nära Nytorget dra igång. Bygget betyder att grannen på Åsögatan får två fönster igenbommade.

  • Publicerad 06:50, 5 feb 2018

Det är ett bostadshus från slutet av 1800-talet i hörnet Renstiernas gata/Åsögatan som ska byggas på med två nya våningar och en vindsvåning med start i vår. Totalt blir det 21 lägenheter, ettor, tvåor och treor, som byggs uppe bland taknockarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Påbyggnaden har varit omstridd och planarbetet har dragit ut på tiden i många år. Framför allt har en granne i huset bredvid på Åsögatan protesterat högljutt. Konflikten har handlat om att två av hans gavelfönster kommer att byggas för.

Två fönster byggs för

Bostadens ägare Niklas Hyland stred länge för att bevara sin utsikt men förra hösten skrev han, hans bostadsrättsförening och grannföreningen under ett avtal som innebär grönt ljus för påbyggnaden och en ekonomisk kompensation till Niklas Hyland.

– Jag får inte kommentera hur mycket det är men det är inga fantasisummor. Det är pengar som jag ska använda för att bygga om för att få mer ljus. Det kan vara ny elektricitet eller ett nytt ljusinsläpp. Jag orkade inte stå emot längre. I slutändan visste jag att jag skulle förlora och en pågående konflikt som pågår så länge stör en väldigt hårt, säger Niklas Hyland.

Att konflikten är över innebar att stadsbyggnadsnämnden i december kunde klubba påbyggnaden. Planen har nu vunnit laga kraft.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Från början skissades det på ett tiotal nya lägenheter på taket men byggherren Lenca Properties har nu valt att krympa lägenheterna och istället göra flera mindre, med siktet inställt på att locka unga människor som vill bo nära Nytorgets puls.

Långsammare försäljning

Försäljningen har smygstartat men den officiella säljstarten är 11 februari. Den dyraste lägenheten i projektet, en trea på 83 kvadratmeter för 10,5 miljoner, är redan reserverad.

Att bostadsmarknaden har svalnat av har påverkat även det här projektet om än inte dramatiskt, enligt Ellen Sederholm på Lenca Properties.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det har absolut har det varit en mer avvaktande höst generellt, men här har det har varit ett väldigt positivt mottagande från marknaden med fler intresseanmälningar än vi har haft i något annat projekt. Flera bostäder är också sålda eller reserverade. Det här är ett unikt projekt i bästa läge men vi får såklart precis som alla andra aktörer på marknaden räkna med en lite längre försäljningsprocess. Bostäderna säljs inte på samma dag som för ett år sen, säger Ellen Sederholm.

Planen är att bostäderna ska vara klara för inflyttning våren 2019.
 

Nya takvåningar. Här på Renstiernas gata 25 ska det byggas två nya våningar med bostäder på ett hus från 1883. Foto: Sophie Stigfur

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.