Fredrik Haag och hans kompanjon Kristoffer Winterstein roddar med Swedish Vikings på fritiden. Foto: Mikael Andersson

Hans lag spelar bara ishockey – i öknen

Det gick inte som man hoppats för Sverige i ishockey-VM. Men ett alternativt svenskt lag, Swedish Vikings, hoppas på guld i en annan internationell hockeyturnering, som spelas årligen – i Dubai.

  • Publicerad 15:23, 31 maj 2019

"Det finns två ishallar i Dubai. En utanför city, i öknen, och en inne i Dubai mall, världens största galleria. Det är stort och flådigt. Hela upplevelsen, att delta i den här turneringen, handlar om att ha kul. Alla våra spelare får vara hockeyproffs under en vecka. Bo fint, äta gott, åka lyxyacht runt konstgjorda palm-ön i persiska viken.

Och spela riktigt rolig hockey.

Allt började med att min kompis Kristoffer Winterstein flyttade ner till Dubai av jobbskäl. Han fortsatte spela hockey där på fritiden, i Emirates hockey league, och förra året frågade han mig om jag inte skulle komma ner och vara med i den här turneringen med hans lag, Dubai desert dogs. Självklart, sa jag.

Det var superkul! Det är bra stämning, spelare från hela världen på alla nivåer, från A, som är högst, och som följs av B, C - där jag spelar - och Beer (som lägsta ligan kallas i USA och Kanada, reds anm). Det är mixade lag, även om de flesta deltagare är män, och inga tacklingar.

"Krävs en inbjudan"

För att vara med krävs en inbjudan och alltså kontakter. Nu hade vi det. Så Kristoffer och jag bestämde oss: vi startar ett eget lag och åker ner! Skaffar lite sponsorer. Och wow, vilket gensvar vi fick. Över 500 sökte till 55 platser. Vi tog inte bara de bästa utan ställde upp i alla fyra divisioner. Hur det gick? Vi tog guld i alla fyra, haha!

Nästa år åker vi ner igen. Nu känner fler till oss så vi väntar oss över 1000 ansökningar och har redan bestämt att ett av våra lag ska vara endast tjejer. Vi hade med tre tjejer sist och de imponerade stort när de sopade isen med flera av de manliga spelarna.

Vi organiserar det här på fritiden. Det är rätt mycket jobb med planering och att söka sponsorer. Men så värt det! Vi lyckades nästan helt finansiera både turnering och uppehälle för alla spelare sist. Ingen är självskriven till nästa års lag, vi gör en ny uttagning bland dem som söker. Alla som var med i år tyckte att det var en speciell upplevelse, även de som spelat på elitnivå tidigare. Att lira ishockey i öknen liksom!"

"Det är bra stämning", säger Bromstensbon Fredrik Haag om hockeyturneringen som går av stapeln i Dubai. Foto: Mikael Andersson

Fredrik Haag

Ålder: 38

Bor: Bromsten, Spånga

Familj: Sambo, son och hund.

Klubb: Hässelby-Kälvesta hockey, både som veteranspelare och tränare för mixlaget team -06.

Aktuell: Har startat laget Swedish Vikings, som i april deltog i Dubai International ice hockey tournament, och knep guldet i samtliga divisioner.

Vill du vara med?

Dubai international ice hockey tournament spelas varje år i april.

Turneringen har hållits i 25 år och arrangeras av Dubais största lokala ishockeylag, Dubai mighty camels.

Lag som vill vara med ansöker om att delta. Enligt Fredrik Haag är väntelistan lång och det krävs oftast kontakter för att bli inbjuden.

Turneringen spelas i fyra divisioner: A, B, C och Beer.

Pris till vinnarna: Äran och en pokal.

Ansökningarna för att vara med i Swedish vikings lag våren 2020, öppnar den 25 oktober 2019. För mer info, se swedishvikings.nu.

Brommaelever vill få fler att tvätta miljövänligt

Nyheter Får stipendium för sitt tvättmedel av hästkastanjer Allt fler ser över sin klimatpåverkan när det gäller mat, transport och konsumtion. Men hur är det med tvättmedlet? Nu har fyra elever på Bromma gymnasium tagit fram ett nytt koncept utvunnet av...måndag 9/12 11:42

Nytt förslag för Norra Danviksbron – ska TOTALrenoveras

Nyheter Stängs av i drygt två år Norra Danviksbron måste renoveras. Nu har trafikkontoret bestämt sig för att göra det på ett sätt där brons utseende behålls samtidigt som den ska hålla i 60 år till. Notan landar på nära en halv...måndag 9/12 11:23

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt