Fabian Göranson är den första att illustrera berättelsen om Pippi på rymmen. Foto: Sacharias Källdén

Hans Pippi ska få fler att leta sig ut i naturen

Ta skydd i ett ödehus, dansa runt naken i en säck, brottas med en ko och få en bil att flyga med kalasklister. Följ med Pippi, Tommy och Annika på ett sommaräventyr som för första gången illustreras i bokform – av ingen mindre än Söderortsbon Fabian Göranson.

  • Publicerad 16:15, 24 apr 2020

Jag tror att många kommer semestra i Sverige i sommar. Det kan boken inspirera till

I år är det 75 år sedan Astrid Lindgren skrev historien om den starkaste, rikaste och kanske konstigaste ungen i världen: Pippi Långstrump. Men sommaräventyret “Pippi på rymmen” har aldrig givits ut som barnbok tidigare och Fabian Göranson är den första att illustrera berättelsen som för många bara varit en film. Efter åtta månaders skissande, färgläggande och slit, kan han pusta ut.

– Det här är första gången jag gör en barnbok, det känns jättekul!

Med prisbelönta böcker som “Inferno” och “Drömmen om Europa” har han mest gjort sig känd för serier för vuxna. Att han är serietecknare tror han ger Pippi en extra dimension.

– Jag ville göra en ganska humoristisk version, för Pippi har mycket humor. Det märks nog att det är en serietecknare som ritat. När Pippi flaxar med armarna är det sex armar, säger han.

Serietecknad. Att Fabian Göranson är serietecknare tror han ger Pippi ett extra lager av humor. Foto: Sacharias Källdén

Miljön är viktig

För honom kändes det viktigt att få fram mycket känslor. Till exempel att visa att Pippi också gråter. Men karaktären han fastnat mest för är Annika.

– Annika växer i den här berättelsen. Hon blir både rädd och arg. Hon går på diverse personer att de ska tvätta sig, hon slåss med en ko och somnar i en myrstack. Hon för historien framåt. Tommy är lite mer av en fanboy, han hänger mest med, säger han.

Men mycket är sig likt sedan Ingrid Vang Nyman lade pennan på pappret i de tidigare versionerna. För Fabian Göranson har manusarbetet varit viktigt och att hålla miljön realistisk och låta den ta plats. Ja, den tjocka boken riktigt gottar sig i naturlivet. Något som han tror ligger bra i tiden.

–Tidigare böcker handlar mycket om att göra uppror mot auktoriteter. Nu flyr de ut till naturen. Den är ju gjord under 60-talets gröna våg, så det finns en längtan tillbaka till landsbygden. Men också att upptäcka att landsbygden är ganska avbefolkad, när de kommer till ett ödehus till exempel. Jag tror att många kommer semestra i Sverige i sommar. Det kan boken inspirera till, säger han.

Han är själv sugen på att ta med sig ett tält och ge sig ut. Han bor med sin familj i Liljeholmen sedan flera år, som “ju bara är en korsning”. Där trivs de och barnen börjar bli stora. Hans åttaåring har läst boken och tyckte om den, men trettonåringen är mer inne på Harry Potter.

– I Sverige är nog Pippi-åldern ungefär fyra till fem år, lite yngre än utomlands. Och så finns det en tendens att tycka saker blir töntiga efter ett tag. Men jag tycker boken funkar även för äldre barn. Den tar upp mer komplexa känslor. Den är stundtals mörk, har en bred humor och ett bildspråk som kan tilltala fler, säger han.

Fabian Göranson tror att boken kan inspirera stockholmarna att återupptäcka naturen i sommar. Foto: Sacharias Källdén

Ärofyllt uppdrag

Att få uppdraget att teckna Astrid Lindgren är ärofyllt och stort, och något han är stolt över. Men att jobba med böcker säger han skiljer sig mycket från att göra serieteckningar till tidningar, då "den bästa recensionen var att folk klippte ut ens stripp och satte upp på kylskåpet". Nu är det bara några dagar kvar tills boken släpps och nervositeten börjar krypa sig på.

– Lite nervös är jag! Jag hoppas att de ska tycka att det är en härlig läsupplevelse. Att de kommer in i den världen och att de accepterar min Pippi, säger han.

På frågan vilken karaktär han relaterar mest till, ler han stort och säger:

– Ja, det är väl Konrad då, med kalasklistret.

Det här är Fabian

Namn: Fabian Göranson

Ålder: 41 år

Bor: Liljeholmen

Familj: Flickvän, två barn och hund

Bakgrund: Debuterade med seriealbumet "Gaskriget" 2006 och har sedan dess gett ut ytterligare tre seriealbum för vuxna. Var en av medgrundarna till serieförlaget Kolik. Har publicerats i tidningar som Galago och Arbetaren.

Aktuell: Illustrerat “Pippi på rymmen” som släpps 24 april på Rabén & Sjögren förlag

Visa merVisa mindre