KRYDDIGT. Örter och starka smaker är en del av Marcus Billing Söderbergs smakpalett som bagare. Annars är choklad hans specialité. Foto: Claudio Britos

Hans Tumba-bröd ska ta hem bagarpriset

Marcus från Tumba tävlar för andra året i rad i Sveriges största baktävling, Årets bagare. På sex timmar ska han baka 150 bakverk, när han går upp mot Sveriges bästa bagare. Smakerna är inspirerade av hemorten.

  • Publicerad 17:30, 26 feb 2019

Marcus Billing Söderberg är kökschef för Tegnérs bageri som planerar att öppna i Tullinge centrum under våren. Foto: Claudio Britos

Kornmjöl, vetemjöl, morötter, chili, chiafrön och flingsalt.

Det är ingredienserna i Marcus Billing Söderbergs Tumbainspirerade knäckebröd som kan avgöra hans finalplats i Årets bagare 2019. För ett par veckor blev det känt att Storvretenbon (som håller på att öppna ett bagericafé i Tullinge) för andra året i rad blivit uttagen till finalen.

Vi möter honom på Stockholms hotell- och restaurangskola vid Globen.

– Jag har sagt att om jag hamnar på en pallplats är jag nöjd. Nu hoppas jag så klart på det bästa, men jag njuter redan så mycket av att jag får vara med igen, säger han.

Ett bakande hem

I en stor bytta ligger baguette-degen och jäser.

I ugnen gräddas Tumba-brödet. Sammanlagt är det sju olika recept och 150 bakverk som ska visa finalisternas färdigheter i smak, formgivning och precision - under stark tidspress. Alla 150 bullar och bröd ska få kärlek och vägas till minsta gram under sex timmar.

– Det är inte direkt någon lögn att yrket är stressigt. Men jag älskar det. En av mina stora passioner är att få smaker att gifta sig med varandra, säger Marcus.

Marcus Billing Söderberg är 26 år och uppväxt i Storvreten.

Som liten var det alltid något som hände i köket. Både hans mamma och pappa arbetar som konditorer inom bageribranschen i Stockholm, men om det skulle bli några goda bullar i köket en lördagseftermiddag fick barnen själva ta initiativ.

– Syrran var mästare på chokladbollar, berättar han.

Marcus ruskar på huvudet och skrattar lätt åt frågan om det var många goda bakverk hemma.

– Nej, inte direkt. Vi fick alltid göra det själva. Och det var väl så det började för mig. Mina föräldrar har berättat att när jag var runt fyra år så sa jag att "när jag blir stor vill jag också leka med maten", säger han.

Kryddiga smaker från orten

Iförd en vit rock med texten "Finalist, Årets bagare 2019" tar han bestämda steg mellan bakbordet, den stora ugnen och tillbaka till bakbordet. Han greppar bakskrapan, delar upp baguette-degen och väger upp de olika delarna. Förutom precision i bageriet ska finalisternas recept sättas på prov.

Marcus Billing Söderberg säger att hans smakpalett från Tumba är en fördel.

Den breda matkulturen i orten, med inslag från Libanon, Syrien och andra platser, har skapat en vana vid kryddor och starka smaker. En egenskap inte nödvändigtvis alla bagare delar.

– Det är mycket örter, starka och kryddiga smaker, som man inte är särskilt rädd för att använda, påpekar han och lyfter ut en plåt med knäckebröd från ugnen.

Det är Tumbabrödet, smaksatt med chili, chiafrön och morötter. Sista delen av tävlingen är knäckebrödsmomentet:

– Det har jag inte varit så bra på, knäckebröd, säger han.

– Men det är en fantastisk resa. Den stora fördelen med tävlingen är att få träffa andra bagare, inspireras och lära oss av varandra.

De vill ena Tullinge med bullar

"Det här är glutentrådarna" säger Marcus Billing Söderberg och knådar ut baguette-degen på bakbordet.

Förutom teknik, precision och smak bedöms bagarna på flera andra sätt, som att de tvättar händerna ordentligt och håller snyggt i köket.

Knäckebrödsmomentet är den största utmaningen, berättar Marcus. Här syns det Tumba-inspirerade knäckebrödet som är hans egna recept.

Under hela sportlovet ska alla moment finslipas in i minsta detalj. Om två veckor, den 12 mars, ska Marcus baka 150 bakverk under sex timmar. Foto: Claudio Britos