Djurförbud. Under en period hanterade mannen flera hästar, trots att han sedan länge är förbjuden att göra det. Foto: Mostphotos

Hanterade hästar trots förbud – döms till böter

En veterinär på Mälaröarna har på olika sätt hanterat hästar, trots att han haft djurförbud i flera år. Nu döms han för djurskyddsbrott.

  • Publicerad 23:15, 9 okt 2018

Under perioden september 2016 till februari 2017 har mannen, som är i 60-årsåldern och hemmahörande på Mälaröarna, ägt, haft hand om och behandlat flera hästar.

Detta trots att han är förbjuden att göra det på grund av tidigare misskötsel.

Länsstyrelsen beslutade i september 2014 att förbjuda mannen att tills vidare ha hand om och skaffa hovbärande djur på grund av brister i hans egen djurhållning. Beslutet överklagades till flera instanser, men sommaren 2016 vann det laga kraft när Högsta förvaltningsdomstolen valde att inte ge mannen prövningstillstånd.

Behåller legitimation

Vid sidan av detta beslutade Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård under hösten 2017 att inte återkalla mannens veterinärlegitimation, vilket Jord­bruks­verket begärt. Mannen, som nekar till brott, menar därför att han tolkat det som att han kan fortsätta hantera djur i egenskap av veterinär, eftersom han har fått behålla sin legitimation.

Norrtälje tingsrätt är dock av en annan uppfattning och menar att djurförbudet undantagslöst även ska gälla yrkesmässigt, om än enbart för hovbärande djur som förbudet gäller. Att det fanns en risk att förbudet skulle överträdas borde mannen själv ha förstått, menar rätten.

Mannen döms nu mot sitt nekande till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Reuterskiöld överraskad av Liberalernas besked

Nyheter Ett oväntat vägval. Så känner kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) efter Liberalernas besked. – Är man ett borgerligt parti bör man föra borgerliga värderingar, säger han.onsdag 17/10 12:20

Blocköverskridande koalition satsar på maktskifte i kommunen

Nyheter S, L, MP och Ö ska bilda minoritetsstyre i kommunen Ekerö ser ut att gå mot maktskifte. Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Öpartiet siktar nu på att bilda ett minoritetsstyre i kommunen.onsdag 17/10 11:20

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter