Södra Skanstull. Björn Ljung (L) är kritisk till att den rödgrönrosa majoriteten hämtade in synpunkter från Försvarsmakten först hösten 2016. Foto: Karin Nilsson (vänster) Liberalerna (höger)

Hanteringen av Södra Skanstull sågas

Avbrottet av arbetet med nya stadsdelen Södra Skanstull kostar inte bara pengar – det hade kunnat undvikas. Det anser L, som är starkt kritiska mot hur den politiska majoriteten hanterat ärendet.

  • Publicerad 16:47, 10 jan 2018

Stockholm stad pausar projektet med nya stadsdelen Södra Skanstull på obestämd tid. Detta efter att Försvaret bedömt att de nedlagda tågspåren måste finnas kvar och vara tillgängliga för spårtrafik, som StockholmDirekt berättat tidigare. Det innebär att arbetet med cirka 750 bostäder och lokaler för butiker, hotell och kultur läggs på is.

Hela hanteringen är en brist i ledarskap från den rödgrönrosa majoriteten och projektet saknar helhetssyn, menar Björn Ljung, gruppledare för Liberalerna i stadsbyggnadsnämnden.

– Detta är en före detta beredskapsjärnväg och är man i närheten av en förmodad försvarsangelägenhet borde man tänka på att tidigare stämma av med Försvaret, säger han och tillägger:

– Nu går planeringstid till spillo och andra projekt riskerar att försenas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projektet hade inte behövt bromsas upp om omfattat mer än bara området vid Södra Skanstull, menar Björn Ljung.

– Vi menar att hela området, ända upp mot Gullmarsplan, skulle planerats. I sådana fall skulle man nu kunna fortsätta arbetet på andra sidan bron. Det kan alltså bli så att en statlig utredning gör att hela projektet stoppas, säger han.

Men även Försvaret kunde bidragit till att förhindra att den här situationen uppstått, anser Björn Ljung.

– Redan från början när Försvaret fick reda på stadens planer, när startpromemorian beslutades (november 2011), kunde de ha sagt att de behövde spåret, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mikael Abramsson, kommunikatör på Försvarsmakten, anser att Försvaret agerat korrekt.

– Vi svarar på formella remisser och deltar i möten vi blir kallade till. I det här fallet fick vi en remissförfrågan från Stockholms stad hösten 2016 som vi också svarade på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.