Marknad. En julmarknad anordnas i Grillby. Foto: WIkimedia Commons

Hantverk och folkmusik på julmarknad i Grillby

Den 9 december är det dags för julmarknad i Grillby.

  • Publicerad 12:50, 22 nov 2018

Söndagen den 9 december inbjudes allmänheten till julmarknad i Grillby. Där kommer det finnas försäljning av hantverk, julkärvar, lammskinn, honung, slöjdalster, stickat, tavelutställning och mycket mer.

En vara som särskilt kan nämnas är det unika och anrika brödet Upplandskubb. Upplandskubben är ett bröd från 1920-talet som kokades på spisen, vilket var praktiskt när inte alla hushåll hade egen ugn. Brödet blir saftigt och hållbart. Då använde man den så vanliga raka mjölkkannan med lock, som rymde ca tre liter. Först jäste brödet i kannan minst två timmar. Mjölkkannan placerades sedan i en ännu större gryta, också den med lock. Brödet kokades sedan i vattenbad under tre till fyra timmar.

På julmarknaden i Grillby erbjuds även ponnyridning. Trögds spelmanslag underhåller med folkmusik. Det blir dessutom kaffeservering på Enabygdsarkivet.

Arrangörer till marknaden är Villberga Hembygdsförening, som också har hand om Enabygdsarkivet och äger och förvaltar samlingarna i arkivet. Föreningen verkar för att alla, framför allt i Grillby med omgivning men även i hela Enköpings kommun skall veta vad arkivet är och vad det innehåller. Föreningen fortsätter arbetet med att samla och ordna material som rör bygden.

Villberga Hembygdsförening vill verka för att fler människor skall upptäcka och lära mer om Grillby och Trögdens historia och för att de historiska platserna i området, bland annat hälristningarna, ska bli mer tillgängliga för alla som bor där såväl som för turister.

Julmarknad

När? Söndagen den 9 december
Klockan 10.00–15.00.

Plats: Grillby torg.

Pris: Gratis.

Arrangör: Villberga hembygdsförening.

Vad? Försäljning av hantverk, julkärvar, lammskinn, Upplandskubb, honung, slöjdalster, stickat, tavelutställning och mycket mer.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Simhallen måste stängas för akut renovering

Nyheter Simhallen i Enköping är i dåligt skick. Nu måste simhallen hållas stängd i tre dagar nästa vecka för en akut renovering. – Det läcker en hel del, säger Iréna Store, som arbetar i Idrott shuset.torsdag 21/2 13:35

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

Nyheter En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och...torsdag 21/2 11:11