Hemmatam. I 24 år har hon hållit till i den här butiken på Luntmakargatan. "Det är lite mer liv och rörelse nu, i alla fall i det här området", säger hon. Foto: Elinor Karlin

Hantverkaren som ger gamla kläder nytt liv

Kläder från butik har sällan perfekt passform, något sömmerskan Jeanette Eckerling från Vasastan vill åtgärda. I 24 år har hon huserat i sin lokal på Luntmakargatan där hon lagar och justerar konfektion. "Man måste ta ansvar för allt man köper", säger hon.

  • Publicerad 11:08, 8 okt 2019

I 24 år har Jeanette Eckerling haft sin butik Syakuten i en lokal på Luntmakargatan. Hit kommer kunder med kläder de inte riktigt tycker om, men som de ändå anser har stor potential. Hon livnär sig alltså på att göra ändringar på konfektion, fabrikssydda kläder.

Här är Söderorts älskade skräddare

– När man hittar rätt touch så kan det bli ett helt nytt plagg. Ibland kan det vara två centimeters uppläggning som gör att plagget passar just din figur, säger hon.

Jobbar nära hemmet

Det är den fjärde lokalen hon har här i Vasastan. Hon är även Vasastadsbo, så att lokalen skulle ligga i stadsdelen har hela tiden varit självklart. Men verksamheten i den blev egentligen inte alls som hon hade planerat. 

Kolla in i Järfällas hemliga träskofabrik

– Det började med att jag satt hemma och tog beställningar. Sedan skulle jag ha någonstans att sitta och hittade en liten affärslokal som passade mina behov. Men det medförde att människor uppmärksammade mig och så utvidgades det hela.

Lagar i stället för att slänga

Hon har också sytt en del kostymer och scenkläder, bland annat till artister som Miss Li och Mariette. Men det hon tycker bäst om är att få göra ändringar på redan befintliga kläder. Att det finns en miljöaspekt i att bevara kläder som annars skulle kastas är också något som driver henne.

Nu har Sy-Gunilla stängt butiken

– Man måste ta ansvar för allt man köper. I möjligaste mån ska man kunna återanvända i stället för att köpa nytt. Det går ofta att åtgärda på ett inte allt för kostsamt sätt, säger Jeanette Eckerling.