Här åker de flak – 45 år efter studenten

45 år efter studenten. Här firar avgångsklasserna från 1973 på Statens Normalskola sin examen på modernt vis – på studenflak.

  • Publicerad 14:42, 8 maj 2018

De tog alla studenten från Statens Normalskola år 1973 (skolan låg bakom Musikhögskolan på Östermalm men är nu riven). Men på den tiden fanns inte traditionen av att åka flak, så....

... när avgångsklasserna skulle fira 45-årsjubileum var det dags att förverkliga studentdrömmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och många var det som hajade till när de 73 jubilarerna gled runt på gatorna.

– Det var hur kul som helst. Det var en i ledningsgruppen som kom på idén eftersom vi aldrig har åkt flak. Vi var lite försiktiga från början med det som gjorde att det verkligen lyfte var när vi hörde jublet längs gatorna, speciellt när vi svängde upp på Strandvägen från Djurgårdsbron. Alla stannade, filmade och jublade. Då kände vi oss starka och unga igen, säger Johan Harmenberg, "festgeneral" för jubiléet.

– Vi har ju scannat av lite efteråt, mest Facebook, och sett att det ligger massor med olika filmklipp på oss där. Det är lite kul, att även 63-åringar kan åka studentflak.

Det brukar ju sprutas en massa öl från flaken, ni verkar ha valt en mer sofistikerad linje med bubbel...

– Att spruta alkohol är alkoholmissbruk så det gjorde vi inte alls. Den som vi hyrde lastbilen av kör heller inga studenter annars men gjorde ett undantag och menade att eftersom ni tog studenten 1973 så kanske ni kan uppföra er, och han var mycket nöjd efteråt.

Förbudet mot studentflaken utökas i City

Efter rundan på flaket väntade middag och fest, där bland annat tal och även utdelande av autentiska tegelstenar från den rivna skolan delades ut, vid Skånska Gruvan på Djurgården. Firandet är något avgångsklasserna från 1973 håller vart femte år och är uppskattat.

– Vi gick i en gammal typ av skola med gammalmodiga lärare och höga krav och lever man med höga krav blir man ett sammansvetsat gäng. Det har vi fortsatt att vara. Vi har 85-90 procentig närvaro på våra jubileum, det kommer flygandes folk från när och fjärran, så det är en känsla vi har tagit med oss, dels från skolan men också genom våra jubileum.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya blågröna styret vill förlänga spårväg City

Nyheter "Jag ser gärna att man kommer igång så snart som möjligt" Den nya blågröna majoriteten i landstinget vill utreda om det går att förlänga Spårväg City till Ropsten. Nu vill man att Lidingö ska vara med att betala.tisdag 23/10 15:31

Flera hus rivs när Mosebacke totalrenoveras

Nyheter En av stans populäraste uteserveringar görs om helt Flera småhus jämnas med marken när Mosebacketerrassen nu får en total makeover, som ska vara klar lagom till vårsäsongen.tisdag 23/10 15:11