Vårby-Fittjas hembygdsförening lever och frodas. Bland annat tack vare Tvätterimuseet i Vårby haga. På bilden Olle Magnusson, föreståndare för museet och ordförande i hembygdsföreningen. Foto: Claudio Britos

Har åldern sprungit ikapp hembygdsföreningarna?

Bristen på föryngring tvingar snart Skärholmens hembygdsförening att lägga ner. Men i Vårby-Fittja är läget annorlunda. Där frodas föreningen med museum och yngre förmågor. ”En hembygdsförening ska bry sig om samhällsutveckling, utan att glömma historien”.

  • Publicerad 11:40, 20 jan 2020

I våras hade Skärholmens hembygdsförening nytt hopp om att de skulle överleva. Men nu känns det allt mer otroligt. Föreningen fattade sitt första beslut om nedläggning i mars 2019 och för att det ska träda i kraft krävs ännu ett på det kommande årsmötet i mars.  

– Innerst inne så brinner jag ju för det här, men när jag börjar må dåligt av det, så är det inte kul längre, säger Elisabeth Ineheim, ordförande för föreningen. 

Föreningen har brottats med en åldrande styrelse och ett bristande engagemang. Sedan de förlorade sitt hyreskontrakt i Skärholmens gård förra våren har de inte heller haft någon lokal att husera i. 

Lokalbrist hotar Skärholmens hembygdsförening

– De som är intresserade av sådant här hittar allt på nätet, mycket finns på Facebook och sociala medier. Men det finns ingenstans att slinka in och ta en kopp kaffe, ha lite möten och låna böcker ur bokhyllan.

Ny lokal räcker inte

Ändå tror hon inte att en ny lokal skulle lösa deras problem. Hon berättar att de hade en potentiell lokal på gång men att hyran var för hög för att det skulle vara aktuellt. 

– Det känns lite som att loppet är kört. Om någon skulle erbjuda oss något nu, då är det för sent. Det krävs att nya krafter tar över. Vi hade styrelsemöte i december och alla känner samma sak, säger Elisabeth Ineheim. 

Föreningen har i nuläget runt 120 medlemmar, och enligt Elisabeth Ineheim ligger medelåldern på över 70. I hela Stockholms län finns det 125 hembygdsföreningar med totalt 34 000 medlemmar, och flera av dem vittnar om svårigheter.

Nödrop. Sedan Skärholmens Hembygdsförening förlorade sina lokaler har ordförande Elisabeth Ineheim föreningens material i travar hemma. Foto: arkivFoto: Rasmus Panagiotis Columbus

Olle Magnusson är ordförande i Vårby-Fittja hembygdsförening, där verkligheten ser annorlunda ut:

– Det är inte lätt att driva föreningsliv, men vi lever. Vi har andra verksamheter som gör att vi går runt, det är ju inte många i förorterna som har bott här i 100 år... 

Museum och kafé

Förutom själva föreningen så driver de Tvätterimuséet i Vårby haga/Masmo. De har också ett kafé öppet på hembygdsgården, sedan det anrika Röda cafét fick stänga i början av året. Olle Magnusson kan berätta om flera närliggande hembygdsföreningar som har både startats och fått lägga ner under årens lopp. I Segeltorp fick föreningen slå ihop sig med den lokala kulturföreningen och i Alby var den drivande gruppen för liten. 

Smutskläder och pengar tvättades i Hagalund

– Varför ska man vara med i en förening? Man måste ut bland folk, utan medlemmar blir det ingen förening. En hembygdsförening ska bry sig om samhällsutveckling och de människor som bor där, utan att glömma historien. 

Medelåldern i Vårby-Fittjas styrelse är också lägre än vad den är i Bredäng. De flesta är fortfarande förvärvsarbetande och det finns energi kvar till att driva föreningen. De engagerar sig också i samhällsplanering och gör yttranden inför planarbeten, något som Olle Magnusson tror är ganska unikt för hembygdsföreningar. 

– Vår förening behövs eftersom vi bryr oss om vad som händer i samhället i dag. Jag tror inte att det finns någon annan som varken håller på eller bryr sig, så som vi gör, säger han.

Tvätterimuseet 2020

En förening som har lyckats hålla igång engagemanget är Vårby-Fittja hembygdsförening. De driver Hagalunds tvätterimuseum i Vårby haga/Masmo och sedan nyligen ett kafé om somrarna. Då och då visar muséet hur man tvätta kläder på den gamla goda tiden:

16 februari (12–14): Isbyk

26 april (12–14): Vårbyk

14 maj (18.00): Kvällsbyk

17 maj (12–14): Byk i lövsprickningen

13 juni (13–15): Spelmansbyken

13 september (12–16): Konstbyken ”Renlefnad”

4 oktober (12-14): Höstbyk