CLOWNPAR. Virginia Librado arrangerar festivalen – här tillsammans med hunden Odie. Foto: Claudio Britos

Här är Albys gömda cirkusby

En cirkusby som samlar folk från hela världen. Det finns i Alby, men få hittar hit. Nu ordnas en festival för att välkomna alla för en dag.

  • Publicerad 16:27, 7 aug 2019

Cirkusbyn 7 vagnar ligger inbäddad i grönska, gömd från vägen, vid toppen av en brant och lite sönderregnad grusväg. Det är inte helt lätt att hitta hit och när byn först uppstod var det en del Albybor som undrade vad som hände där uppe bland vagnarna.

– Upside Down-festivalen föddes 2015 och målet var att ge våra grannar chansen av att lära känna cirkusbyn och lär känna de som bo här, oss, som sina grannar. Det var en succé så vi repeterade upplevelsen 2016, berättar Virginia Librado som är en av de 13 som bor i byn.

Minnen från 4H-gården

Sedan dess har hon träffat många grannar som har frågat om festivalen kommer komma tillbaka, och också delat med sig av sina minnen från tiden då cirkusbyn var en 4H-gård.

– Jag kände en önskan att dela de gamla minnena och fortsätta skapa nya. Så detta år kopplade jag ihop olika tankar. Dels att ge möjligheten till alla grannar att komma tillbaka hit en dag för att träffas igen och prata minnen och anekdoter om denna plats. Dels att ta tillbaka minnena från denna plats genom att samla gamla bilder och dels att igen fira vad den gamla 4h-gården har blivit idag genom det vi vet att vi gör bäst: Samla ihop folket genom olika konstformer.

Cirkusvagnar. Cirkusbyn 7 vagnar består av sex fristående vagnar – den sjunde vagnen är det stora gula huset med de gemensamma utrymmena. Foto: Claudio Britos

Så på lördag går den första 4h-(kultur)gårdsdagen i Alhagen av stapeln. Det kommer innehålla Upside Down-festivalens cirkustema med trolleri, cirkuskabaré, teater och chans att själv prova på cirkuskonster.

Dessutom blir en del av festivalen vigd åt granngemenskap, med loppis, ett gemensamt vävprojekt, och en utställning med bilder från platsen som den varit tidigare.

Att grannarna får träffas är viktigt, menar Virginia Librado. Hon hoppas att cirkusbyn ska bli en positiv plats för alla, genom det som sker på festivalen.

Isolerat i storstaden

– Stunden när en hel samling människor skrattar åt samma saker, då skapas det länkar mellan dem. Och upplevelser skapar länkar till platsen. Vi kommer uppträda på olika platser i byn och från och med att vi har gjort det är den platsen inte densamma för någon. Det är något nytt som kan bli bra för alla, säger hon och fortsätter:

– Det kan bli ensamt och isolerat i en storstad. Att bryta det kan handla om enkla saker som att man vet namnet på sina grannar, att man hälsar på varandra och kanske kan hjälpa varandra om någonting händer.

HÖGFLYGANDE. Festivalen Upside Down utvecklas i år med aktiviteter som fokuserar på granngemenskap och historierna kring den tidigare 4H-gården. Foto: Evelyne Lawers

Första svenska cirkusbyn

Cirkusbyn består av sex vagnar och ett hus och ligger vid den före detta 4-H gården i Alhagen i Alby.

Byn kom till 2008 i samband med Botkyrkas "cirkusår" och är den första i sitt slag i Sverige.

Byn är hem för 13 artister från olika länder.

De flesta sysslar med olika typer av cirkuskonst, men här finns också dansare och andra konstnärer.

Festivalen som går av stapeln lördagen 10 augusti är den tredje som sker i cirkusbyn. Den första var 2015 och den andra året efter.

Visa merVisa mindre

HEM. Vagnarna i byn på kommer från olika håll. En är från en tysk cirkus, en annan har varit radiobil hos militären. Foto: Claudio Britos