Stadshuset. Här sammanträdde de 101 mäktigaste politikerna i Stockholm i går kväll. Foto: Per Brandt

Här är alla beslut som fattades i kommunfullmäktige igår

Över 700 hyresrätter, en ny hall för gymnastik och ett program mot hedersvåld och förtryck. Det är bara några av de beslut som fattades av Stockholms kommunfullmäktige igår. Vi har hela listan.

  • Publicerad 09:04, 31 jan 2017

Årets första möte i kommunfullmäktige blev långt. Beslutsärendena var ovanligt många och flera genererade längre debatter.

Mest omdiskuterat var "Vision 2040 - Ett Stockholm för alla", den rödgrönrosa majoritetens visionsdokument för Stockholm de kommande decennierna. Den borgerliga alliansen anser att dokumentet innehåller både felaktigt formulerade och för otydliga mål. Enligt M, C, KD och L var förra mandatperiodernas "Ett Stockholm i världsklass" en bättre melodi.

Värt att notera är också att det famösa uttrycket "alternativa fakta" nu kommit in i den lokala politiska debatten.

Här är alla beslut som kommunfullmäktige fattade på måndagskvällen:

* Kommunfullmäktige har sagt ja till bygge av 180 nya hyresrätter och en förskola med åtta avdelningar på Nybohovsbacken i Liljeholmen.

* Ja till program för kvalitetsutveckling. Moderaterna och Kristdemokraterna reserverar sig. M och KD vill att stockholmare ska få ekonomisk kompensation när utlovad servicegrad inte erbjuds. Så blir det inte.

* Ja till reviderat program för hållbar stadsutveckling vilket innebär att Norra Djurgårdsstaden ska vara fossilbränslefritt till 2030 trots att målet för staden som helhet är 2040.

* Stadens visionsdokument ”Vision 2040 – Ett Stockholm för alla” är nu godkänt, ett och ett halvt år efter att det presenterades första gången. Anledningen till fördröjningen är att beredningen var felaktig första gången – vilket den borgerliga alliansen var snabba att klaga på.

* Tertialrapport 2 – uppföljning av budgeten för 2016 – har godkänts.

* Det ska byggas en ny specialhal för gymnastik på Mälarhöjdens IP. Kostnaden är beräknad till 80 miljoner kronor. Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig på grund av att storleken på hallen krympt samtidigt som kostnaden höjts sedan förslaget först presenterades. Alternativa platser borde ha utretts, anser M och KD.

* Efter att ha debatterats i åratal har staden nu beslutat att det ska byggas en ny grundskola i Midsommarkransens gamla brandstation för drygt 1 000 elever. Projektet kommer att kosta staden 419 miljoner kronor, där huvuddelen av kostnaden ska betalas av genom lokalhyra till det kommunala fastighetsbolaget Sisab.

Klart: Du får ta med dig hunden in på kyrkogården

* Jyckar för följa med in på kyrkogårdarna. Stockholmare får nu ta med sig hunden in på stadens kyrkogårdar efter att kommunfullmäktige beslutat att ändra de lokala ordningsföreskrifterna. Att dricka alkohol är inte okej att göra på kyrkogårdarna.

Totalt beslutades det om över 700 nya hyresrätter under gårdagskvällen:

* Det ska byggas 172 kommunala hyresrätter i Stockholmshus i Tensta.

* Det ska byggas 72 kommunala hyresrätter och 147 studentbostäder på Säterhöjden i Rågsved.

* Det ska byggas 153 hyresbostäder, en fyra avdelningar stor förskola, ett gruppboende, en livsmedelshall samt bil- och cykelparkering i kvarteret Persikan på östra Södermalm när bussdepån flyttar till Hammarby sjöstad.

* Efter år av protester och överklaganden har den rödgrönrosa majoriteten nu fattat beslut om att bygga ett nytt bostadshus på innergården i kvarteret Plankan på Södermalm. Ärendet har klubbats tidigare men då antalet bostäder nu räknats upp och kostanden beräknas till 520 miljoner kronor krävdes ett nytt beslut i fullmäktige. Det nya antalet bostäder är 158 varav 50 ska reserveras för studenter. Tidigare innehåll planen 119 lägenheter. Alla partier stödjer bygget utom Sverigedemokraterna.

Avgjort efter svängig omröstning: Plankans innergård ska bebyggas

* Stockholm gör ny överenskommelse mellan landsting och kommuner om personer med missbruk

* Stockholm har antagit ett program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Kristdemokraterna reserverade sig eftersom partiet anser att programmet har för svaga skrivningar om våld som riktas mot män.

* Länets kommuner ska samarbete med lärosäten med vårdutbildningar på ett nytt sätt.

* Ny hemtjänst. Staden säger upp gällande avtal med utförare inom hemtjänsten för att göra om upphandlingen med nya förfrågningsunderlag. Detta föra att ”rensa bort” oseriösa företag och höja kraven på arbetsmiljön. ”Äldre ska få mer inflytande över sina hemtjänsttimmar och oftare få träffa samma personer från hemtjänsten. Anställda ska få rätt till arbetskläder, omklädningsrum och bland annat lön i nivå med kollektivavtalet. Det är några av kraven som Stockholms stad nu kommer att ställa på dem som utför hemtjänst”, skriver Clara Lindblom om beslutet i Dagens Arena. Den borgerliga alliansen oroas över att valfriheten och företagsamheten påverkas alltför negativt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.