Bort med guppen. Lotta Ståhl och Victoria Denie driver butik vid Djursholms torg, och de ogillar farthinder. Foto: Hege Hellström

Här är alla vägar som görs om i Danderyd i år

För alla som går, cyklar och åker bil sker en del förändringar i Danderyd under 2019. Här är vägarbetarna att hålla koll på under året!

  • Publicerad 17:09, 9 jan 2019

Tidigare år har man lagt krafterna på att få i ordning de större vägarna i kommunen, men i år ligger fokus på att fräscha upp smågator.

– Vi har sett över vilka som varit i dåligt skick och vi tar även emot synpunkter från allmänheten. Nu flyttar vi fokus till mindre vägar i kommunen, säger Jonas Frejd, anläggningschef på Danderyd kommun.

Han berättar att det kan tillkomma fler vägar än de som sagts idag. Men två av vägarna som ska få ny asfalt är Idrottsvägen och Enebybergsvägen.

– Det kommer framförallt öka framkomligheten på vägarna men det är även en investering. Det blir dyrt att åka runt och laga potthål, det är bättre att ha en bra standard, säger Jonas Frejd.

I Danderyd är de invånare som lokaltidningen Danderyds Nyheter pratar med ganska nöjda med själva asfalten. Däremot är olika typer av farthinder en plåga, enligt Filippa Nyberg som driver butik vid Djursholms torg.

– Jag hatar alla fartgupp! Och jag är sjukt trött på alla cyklister som kör på bilvägen, framför allt på Ösbyvägen, säger hon.

Cykeloro. Ulf Kilander tycker att de nya cykelbanorna förvärrat situationen i trafiken. Foto: Hege Hellström

"Ganska bra" vägar

Hon får medhåll av Ulf Kilander, som sysslar med styrelseuppdrag.

– När man gjort om cykelbanorna har det inte blivit bra. Cyklisterna är mindre vaksamma och bilarna kör farligare. Ibland kör cyklisterna bara rakt ut i vägen, säger Ulf Kilander.

Han ger vägarna i Danderyd betyget "ganska bra" och betyget för hur snöröjningen sköts får betyget "hyggligt".

I nämnden i mars kommer man att besluta om vilka trafiksäkerhetsprojekt som ska genomföras under 2019 – alltså allt från fartgupp till gång- och cykelvägar .

Victoria Denie, butiksägare, tycker att man borde göra om avsmalningen vid viadukten på Danderydsvägen.

– Det här med att man ska vänta ut varandra – varför har de egentligen gjort det? Där blir det alltid kö, säger Victoria Denie.

Hon vill skicka ett önskemål till kommunen inför våren.

– Ta bort sand och grus från gatorna tidigare än förra året, då dröjde det till slutet av maj. Och det kan vara farligt för cyklister som halkar, säger Victoria Denie.

Här är alla vägar som ska asfalteras under året:

Österängsvägen

Västerängsvägen

Norevägen

Idrottsvägen

Emblavägen

Kyrkvägen

Kvarnängsvägen

Danderydsvägen

Hortusparkeringen

Angantyrvägen

Idrottsvägen

Tjäderstigen

Dagermans stig

Skogsviksvägen

Enebybergsvägen

Vendevägens gång- och cykelväg

Breda vägen

Svanholmsvägen

Backvägen

Hästägare i Täby vädjar efter fortkörningarna

Nyheter "Blir en häst rädd så går det inte att hålla i den" Under flera år har Prästgårdsstallet haft problem med fortkörning vid stallet. Nu uppmanar de förbipasserande att sakta ner.torsdag 27/6 11:37

SE BILDERNA: Så blir nya Krigsarkivet i Arninge

Nyheter ✓Hemligt material ✓Kartsamling Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyll-kilometer historiska handlingar – när Riksarkivets krigsarkiv flyttar in.onsdag 26/6 16:59
Stockholm Direkt