Redo. Ambulansen är utrustad med allt från syrgas och filtar till olika läkemedel och kanyler och nallar till barnen, berättar ambulanssjuksköterskan Amanda Johansson. Foto: Sacharias Källdén

Här är ambulansernas nya högkvarter i Söderort

Störst och modernast i Stockholm. Så kan man sammanfatta AISAB:s nya ambulansstation som öppnat i Årsta-Enskede. Vi fick kika in.

  • Publicerad 11:40, 27 aug 2020

I juli öppnade Region Stockholm (AISAB) sin nya ambulansstation i Söderort, i Årsta park nära Enskede rackethall. Tidningen fick en rundvandring i de helt nyrenoverade lokalerna som rymmer allt från gym och utbildningslokaler till kök och ett stort garage, med gott om plats för de 12 ambulanserna.

– Det här var tidigare ett tryckeri. Det är tre gånger så stort som det förra garaget vi hade vid Gullmarsplan. Där var bilarna utplacerade på tre olika ställen i huset, vi hade växt ur det helt enkelt, berättar Anders Åkerberg, chef för nya stationen i Söderort.

Ambulansen är utrustad med allt från syrgas och filtar till olika läkemedel och kanyler och nallar till barnen, berättar ambulanssjuksköterskan Amanda Johansson. Foto: Sacharias Källdén

Redo. Akutväskor med allt de behöver bärs alltid med till den skadade, och en ekg-maskin.

Korta stunder av vila

Stationen i Söderort blir AISAB:s största sett till antal bilar och anställda, och länets mest moderna. Anders Åkerberg och hans kollegor har varit med och planerat stationen i två års tid för att det ska bli så bra som möjligt.

– Vi är en hårt belastad station, det rullar hela tiden. Vi åker på larm i hela Söderort, Nacka-Värmdö och Södermalm.

Alla ambulanser jobbar gränslöst, enligt Anders Åkerberg. Det betyder att även om man har sin station i en viss del av stan så kan lediga bilar åka på jobb i hela länet.

I väntan på utryckning brukar ambulanspersonalen vila och äta och kontrollera sina bilar, fylla på läkemedel och material om det behövs.  

– Det kan vara en timme eller två på morgonen som de kan få en lugn stund, säger Anders Åkerberg.

Men det är inte, som man skulle kunna tro, ett larm som låter i hela huset. Tvärtom. När tidningen är där sker en utryckning utan att det märks.

– De fick en signal på sina radioapparater, Rakel. Tanken är att allt ska gå lugnt till, så att vi kan få patienten att känna sig lugn och trygg. Då kan vi inte springa och komma fram stressade, det skulle bli helt fel.

Lyxigt. Leila Haddadi och Anna-Karin Lindgren trivs bra på nya stationen. "Ett jättelyft! Allt är bättre här, ambulansernas placering, stora utrymmen där vi får plats allihop, hela arbetsmiljön. Det är fint och fräscht!" säger de. "Det bästa jobbet jag någonsin haft. Du har ett högt medicinskt ansvar, som sjuksköterska kan du inte ha ett bättre jobb, du utvecklas hela tiden." Foto: Sacharias Källdén

22 covid-patienter om dagen i våras

När covid-19 härjade som värst i våras - peaken var 20 april, enligt Anders Åkerberg - var 30 procent av Söderorts-stationens utryckningar till corona-sjuka patienter, cirka 22 per dag, mot en bråkdel idag. Men Anders Åkerberg tror inte att det är över.

– Det känns lite som lugnet före stormen. Det har varit lugnt ett tag nu men kurvorna börjar peka uppåt igen så jag skulle inte bli förvånad om vi får mer covid-19-relaterat att göra i höst igen. Vi får se.

Den nya stationen ligger ganska nära villorna i Enskede och Enskede ridskola, på gott och ont, menar Anders Åkerberg.

– Jag tror ändå att det är mer fördel än nackdel att ha en ambulansstation i sitt närområde, då är vi på plats fortare.

De är noga med att inte köra fort genom tättbebyggda områden, förbi skolor och förskolor, enligt Anders Åkerberg, och just nu vill de titta på om det går att få bygga en egen påfart till Södra länken för att kunna ta sig ut fortare.

Planen var att kunna ha ett öppet hus ungefär nu och bjuda in Söderortsborna till nya stationen, men corona kom emellan, enligt Anders Åkerberg.

– Vi tänker att vi tar det så snart regionen ger klartecken. Då vill vi bjuda på något litet att äta och att barnen, och de vuxna som vill, får provsitta och titta in i ambulanserna.

Tid för återhämtning. Det finns flera vilorum och ambulanspersonalens uniform tvättas efter varje arbetspass: ”Det kan vara fläckar av kräks, blod, urin, ja allt möjligt. Eller vägglöss, det blir allt vanligare” säger Anders Åkerberg. Foto: Sacharias Källdén

Här, intill köket, finns soffor och fåtöljer samt ett TV-rum. En fräsch miljö som gör skillnad, tycker Leila Haddadi och Anna-Karin Lindgren.

Det låter inte när larmet går. Här på stationen går ambulanssjuksköterskorna lugnt mot bilen och åker iväg – ut över hela Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Ambulansstationen i Söderort

11 ambulanser (enheter) och en ledningsbil

120 anställda (varav fyra jobbar administrativt, resten är ambulanspersonal)

Gym

Omklädning och dusch

Tvättstuga (ambulanspersonalens uniform tvättas efter varje arbetspass)

Vilorum/gästarbetsrum

Stort garage

Administration

Utbildningslokaler

AISAB har sex stationer i hela länet med totalt cirka 400 medarbetare och 45 ambulanser.

Visa merVisa mindre