Foto: Sacharias Källdén

Här är antikexpertens Östermalms-favoriter

Antikexperten Anette Granlund har bott på Östermalm ända sedan 1975. Här är några av hennes favoritplatser i stadsdelen.

  • Publicerad 14:16, 31 maj 2019

Foto: Sacharias Källdén

Hallwylska museet, Hamngatan 4.

"Jag guidade här i många år innan jag började jobba på Bukowskis och det var väldigt lustfyllt, vi var ett kul gäng som arbetade. Det är ett fantastiskt museum med någonting för alla, oavsett ålder. Jag har faktiskt gjort textilanalyser och skrivit om alla mattor som finns här. Jag hade börjat på Bukowskis då men var här på måndagar och gick jag igenom varenda matta med mikroskop."

Foto: Sacharias Källdén

Märta Måås-Fjetterström AB Showroom, Sibyllegatan 19.

"Märta Måås-Fjetterström var den stora stjärnan bland textildesigners och utvecklades hela tiden, inte minst genom sitt resande. Hon hade utställningar i bland annat Paris och New York och inspirerades av det hon såg. Ateljén finns i Båstad och företaget firar hundra år i år. Hon startade alltså företaget samma år som kvinnor fick rösträtt. Jag cyklar förbi här på min väg från hemmet på Rigagatan till Bukowskis på Arsenalsgatan och brukar gå in och säga hej och titta på utställningarna."

Foto: Sacharias Källdén

Hedvig Eleonora kyrka, Storgatan 2.

"Ibland är vårt jobb väldigt stressigt men när jag kommer in här rinner allt av mig, särskilt om det är en maffig orgelkonsert. Det var så tråkigt att jag missade Metallica-mässan. Jag älskar hårdrock. Texterna ger ofta ett annat perspektiv på tillvaron och jag kan se likheter med klassisk musik som till exempel Wagner. Jag gillar Massgrav också. Första gången jag hörde Massgrav var det bara ”wow!” Man känner sig renad efter att man har lyssnat."

Foto: Sacharias Källdén

Kungliga biblioteket, Humlegårdsgatan 26.

"Böcker har alltid betytt otroligt mycket i min familj och min morfar hade ett boktryckeri i Köpenhamn. Vi sparade gärna in på annat som kostade pengar, men aldrig på böcker. Det var likadant när jag pluggade islamisk konst i London, då köpte jag böcker för alla pengarna. Jag har ett bibliotek hemma men böckerna ligger precis överallt. Jag älskar att läsa. Att öppna en bok är som om himlen öppnar sig. Sanningen finns i böckerna."

Foto: Sacharias Källdén

Sibyllans kaffe & tehandel, Sibyllegatan 35.

"Jag har två sorters te som jag alltid köper – Royal Earl Grey och Sir William. På dagen däremot dricker jag kaffe. Både kaffe och te har alltid varit viktigt i min familj, kanske har det att göra med att min farfar var grosshandlare och bland annat sålde kaffe. När jag är här köper jag en blandning av italienskt och kubanskt kaffe. Det indiska kaffet, Monsoun Malabar är väldigt gott också. Det är viktigt att det är bra kaffe och te, annars kan man lika gärna dricka vatten."

Fler favoriter enligt Anette

Vikingarnas Segelsällskap, Hunduddsvägen 55:

Ideell förening som har sin hamn och sitt varv på Stora Hundudden på Djurgården.

Ejes Choklad, Erik Dahlbergsgatan 25:

Kungahusets hovleverantör med ett brett utbud av praliner. Läs mer här

Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8:

Konstmuseum på Blockhusudden på södra Djurgården. Läs mer här

Prins Eugen Waldemarsudde, Prins Eugens Väg 6:

Konstmuseum på Södra Djurgården som öppnades för allmänheten 1948. Läs mer här

Handarbetets Vänner, Djurgårdsslätten 82:

Ett centrum för utbildning, utveckling, tillverkning och experiment av avancerade textilier och design. Läs mer här

Cassi, Narvavägen 30:

Klassisk kvarterskrog som serverat grillat kött sedan 1954. Läs mer här

Läs även:

Ebba von Sydows Östermalmsfavoriter

Malin Berghagens Östermalmsfavoriter

Anette Granlund

Har setts i tv-programmet Antikrundan i SVT sedan starten 1989.

Jobbar på Bukowskis som ansvarig specialist för mattor, textilier och islamiskt konsthantverk.

Är aktuell med vårens slagauktion ”Bukowskis Important Spring Sale” som äger rum 4-5 juni. Visning fram till och med den 3 juni på Bukowskis, Berzelii Park 1.