Först ut. Ica Nära Svea­vägen och Ica Kvantum Liljeholmen blir de första Ica-butikerna att an­sluta sig till appen Karma för att minska sitt matsvinn. Foto: Karma

Här är appen som minskar matsvinnet

Flera butiker i stan sänker nu priset på färdigmat, som annars att riskerar att slängas.

  • Publicerad 19:00, 19 mar 2017

I november lanserades ”maträddartjänsten” Karma, en app där man kan köpa mat från restauranger, bagerier och matbutiker som annars riskerar att slängas. Maten köper man som hämtmat, direkt i appen, och eftersom det är mat som inte blivit såld så säljs den för halva priset. Nu är Ica Nära Sveavägen och Ica i Liljeholmen först ut att ansluta sig till appen.

– Jag fick frågan av Ica och Karma om vi ville vara pilotbutik och tyckte att det var en jättebra idé, säger Nessrin Ebrahim, butikschef på Sveavägen.

De börjar med att sänka priset på färdigrätter som är på väg att passera bäst före-datum

– Men tanken är att det ska gälla hela vårt sortiment framöver. Vi har redan 306 följare i appen och kunderna tycker att det är skönt att maten tas tillvara på. Och de som jag har pratat med säger att maten smakar bra, säger Nessrin Ebrahim.

Enligt henne lockar erbjudandet främst ungdomar och sedan den 6 mars när man anslöt sig till appen har 56 färdigrätter som annars hade slängts kunnat räddas.

– En dålig dag kan vi tvingas slänga tio färdiga sallader. Personalen är också glada att vi använder appen nu.

Ica är den första dagligvaruaktören som ansluter sig till appen och tanken är att fler butiker ska följa efter.